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  1. 掲載誌一覧
  2. 鹿児島大学水産学部紀要
  3. vol.4
  1. 水産学部
  2. 水産学部・紀要論文

魚類の肉質変化に関する生化学的研究 - I : 漁獲直後のmyosin区と解糖関与物質の変化について

http://hdl.handle.net/10232/10717
http://hdl.handle.net/10232/10717
4e01c7fc-6387-4209-aece-66efbcfad5de
名前 / ファイル ライセンス アクション
無題15.pdf 無題15.pdf (782.3 kB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2015-07-01
タイトル
タイトル 魚類の肉質変化に関する生化学的研究 - I : 漁獲直後のmyosin区と解糖関与物質の変化について
タイトル言語 ja
タイトル
タイトル Studies on the Biochemical Change in the Fish Muscle - I : On the Changes in Amount of Myosin Fraction and Glycolytic Products of Muscle in Newly Caught Fish
タイトル言語 en
著者 斉藤, 要

× 斉藤, 要

WEKO 105578

ja 斉藤, 要

en SAITO, Kaname

Search repository
日高, 富男

× 日高, 富男

WEKO 105579

ja 日高, 富男

en HIDAKA, Tomio

Search repository
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
アクセス権
アクセス権 open access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
要約
内容記述タイプ Other
内容記述 In this paper we dealt with the post mortem changes in the appearent amount of myosin fraction and some glycolytic products in fish muscles by death conditions and following times its death. The sample, carp (Cyprinus carpio), horse-mackerel (Decapters muroadsi) and mackerel (Scomber tapeincephalus) were divided into three different killing
grups, the one was instant death which was killed cutting head off immediately after the catch. The second grup of fish was death in agony which was death after struggling for several minutes on floor board, and the last grup was died by electric shocks. The results were summarized in Fig. 1 5 and Table 1, the phenomena were observed as follows. 1) The longer becomes the lapse of time after its death the less becomes the amount of myosin-fraction, and after being kept for 20-25 hours at 25 °C its trace fades away entirely. 2) Temporal increasing of myosin fraction, disappearing of ATP, and death rigor-finish take place almost simultaneously ; in case of the fish meat kept at 25°C occurring about 8 hours after its death. 3) The changing mode of the amount of glycolytic products in muscle, except that of glycogen, keeps nearly same state throughout the above mentioned dying conditions, but the breakdown - rate of ATP and Phosphagen is more early at the muscle of the instant death-fish than at that of the gradual death-fish, while no difference in the changing tendency is observed between instant death-fish and electric shock one.
内容記述言語 en
収録雑誌名 ja : 鹿児島大学水産学部紀要
en : Memoirs of Faculty of Fisheries Kagoshima University

巻 4, p. 90-96, 発行日 1956-01-30
作成日
日付 1956-01-30
日付タイプ Issued
ISSN
収録物識別子タイプ PISSN
ISSN 0453087X
NII書誌ID(雑誌)
収録物識別子タイプ NCID
NC ID AN00040498
出版タイプ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
NDC
主題Scheme NDC
主題 660
NIIsubject
主題言語 ja
主題Scheme Other
主題 自然科学
公開者・出版者
出版者 鹿児島大学
出版者言語 ja
公開者・出版者
出版者 Kagoshima University
出版者言語 en
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Ver.1 2023-07-25 12:18:15.801659
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