@article{oai:ir.kagoshima-u.ac.jp:00010474, author = {一谷, 勝之 and 遠城, 道雄 and 松井, 隆}, journal = {南太平洋海域調査研究報告=Occasional papers}, month = {2016-10-28}, note = {2003年12月16,17,18日の3日間,与論島の農家を訪問し,栽培している作物の種類,栽培方法,現地名,利用法を聞き取り調査した.栽培されている作物種数は多いが,多くは改良品種か最近導入された品種であった.与論島で昔から栽培されていると推定される作物として,島大根,アカヤマンと呼ばれるダイジョ品種,スイゼンジナが挙げられる.これらのうち,島大根からDNAを抽出し,ISSR(inter-simple sequence repeat)法によって個体間および市販の青首大根とのDNAレベルの比較を行った.その結果,島大根は遺伝的に青首大根と異なること,外見は互いに似ている島大根間でも遺伝的に異なることが示唆された., We interviewed farmers in Yoron Island about crops and vegetables cultivated there. According to this interview, many kinds of crops and vegetables are improved varieties or introduced recently while few thought be native to the Island: a water yam variety named Akayaman, a radish variety named Shimadaikon, and Genura bicolor (Suizenjina in Japanese). Genetic diversity within the Shimadaikon population and genetic difference between Shimadaikon and improved popular radish varieties were examined using ISSR (inter-simple sequence repeat) markers. The high polymorphism was found not only between them but also within the Shimadaikon population.}, pages = {126--130}, title = {与論島における在来作物の遺伝変異}, volume = {42}, year = {} }