@article{oai:ir.kagoshima-u.ac.jp:00010878, author = {板倉, 隆夫 and 谷川, 浩史 and 西元, 諄一}, journal = {鹿児島大学水産学部紀要=Memoirs of Faculty of Fisheries Kagoshima University}, month = {2016-10-31}, note = {Taurine content of Pacific mackerel Scomber japonicus, Japanese horse mackerel Trachurus japonicus, Japanese pilchard Sardinops melanostictus, and Japanese anchovy Engraulis japonica fished in the period from 1984 to 1987 near southern Kyushu was studied, as well as distributions of taurine in those fish bodies. Amounts of taurine contained in 100g of whole body were in the range of 100-200mg in all the samples analyzed with a few exceptions. Taurine concentrations in dark muscle and internal organs were much higher than that in white muscle., 1984年から1987年の間に南九州海域で漁獲されたマサバS.japonicus,マアジT.japonicus,マイワシS.melanostictus,およびカタクチイワシE.japonicaの各魚体部位のタウリン含量を調べ,次のような結果を得た。1) 4魚種とも全魚体100g当たりのタウリン含量は100~200mgの範囲にほぼおさまっており,漁獲時期,魚体の大きさ,および性別による大きな差は認められなかった。2) 血合肉ならびに内臓には普通肉に比べて高濃度のタウリンが含まれていた。特にマサバおよびマイワシの血合肉の含量濃度が高く,普通肉の10倍以上になる例も見られた。}, pages = {167--172}, title = {南九州海域の多獲性赤身魚のタウリン含量}, volume = {39}, year = {} }