@article{oai:ir.kagoshima-u.ac.jp:00012643, author = {高山, 耕二 and 萬田, 正治 and 中西, 良孝}, journal = {鹿兒島大學農學部學術報告=Bulletin of the Faculty of Agriculture, Kagoshima University}, month = {2016-10-31}, note = {本研究は合鴨卵の長期貯卵技術を開発することを目的とし, 貯卵時における温度, 卵の位置およびポリエチレン袋による包装が孵化率に及ぼす影響について検討を行った。得られた結果は以下のとおりである。1) 4, 12または26℃の温度条件下で14および28日間貯卵した合鴨卵の孵化率については, 各区とも貯卵日数の経過とともに孵化率が低下した(P<0.01) ものの, 4および26℃区と比べ12℃区で有意に高かった(P<0.05)。2) 鋭端を上にして, 12℃の温度条件下で14または28日間貯卵した合鴨卵については、鈍端を上にした場合に比べ孵化率が有意に高く(p<0.05),とくに14日間の貯卵では80%以上と高い孵化率を示した。3)ポリエチレン袋で合鴨卵を包装して14および28日間貯卵した場合,12℃の温度条件下では28日間貯卵した合鴨卵の孵化率が低下した(P<0.05)のに対し、7℃では貯卵による孵化率の低下がみられなかった。以上により,鋭端を上にした合鴨卵をポリエチレン袋で包装し,7℃の温度条件下で保存することで,貯卵期間を28日まで延長できることが明らかとなった。, The objective of this study was to develop the techniques of prolonged storage of Aigamo eggs to improve their hatchability. The effects of storage environment (temperature, holding eggs in the small-end-up or small-end-down position, and storing eggs in polyethylene bag) on the hatchability of Aigamo eggs stored for 14-28 days were investigated. The results obtained were as follows: 1) The hatchability of eggs stored at 4, 12 and 26℃ significantly decreased after 14 days (P<0.01). The hatchability of eggs stored at 12℃ was the highest of all (P<0.05). 2) The hatchability of eggs stored in the small-end-up position at 12℃ for 14 or 28 days was significantly higher than that in the small-end-down position (P<0.05), in particular the former stored for 14 days showed more than 80%. 3) The hatchability of eggs stored in a polyethylene bag at 12℃ for 28 days was lower than that of control (P<0.05). There was no significant difference in the hatchability of eggs between storing them in a polyethylene bag at 7℃ for 28 days and non-storage. These results indicated that holding Aigamo eggs in the small-end-up position with polyethylene bag at 7℃ could extend a storage period up to 28 days.}, pages = {29--34}, title = {貯卵環境の違いが合鴨卵の孵化率に及ぼす影響}, volume = {60}, year = {} }