@article{oai:ir.kagoshima-u.ac.jp:00015105, author = {赤木, 功 and AKAGI, Isao and 原田, 竜海 and HARADA, Tatsu-umi and 樗木, 直也 and CHISHAKI, Naoya}, journal = {鹿児島大学農学部農場研究報告, Bulletin of the Experimental Farm Faculty of Agriculture,Kagoshima University}, month = {Mar}, note = {鹿児島大学農学部附属農場でオクラ11品種を栽培し,収穫された果実のカドミウム濃度を測定した. 供試したオクラ果実のカドミウム濃度は新鮮重当たり0.0218~0.0482 (中央値:0.0319) mg kg-1 FWの範囲にあった.これらの値は, コーデックスの国際基準をクリアするものであった. 果実中のカドミウム濃度は品種間で差が認められたが, 最も高かった品種(楊貴妃) と低かった品種(グリーンスター) との差は1.4倍程度であった. また, カドミウム濃度は収穫日によって変動が認められた.果実中のカドミウム濃度はマンガン, 銅, 亜鉛およびモリブデンのいずれの微量必須元素濃度とも有意な相関関係は認められなかった., We cultivated eleven okura varieties at the experimental farm, faculty of agriculture, Kagoshima university, and analyzed cadmium concentration in the fruits of okura harvested there. The cadmium concentration ranged from O.0218 to O.0482 mg kg-1 'FW. The concentration levels below the Codex guideline of O.05 mg kg-1. A significant difference in the cadmium concentrations among the okura varieties was recognized. There was 1.4 times difference between the concentration of highest variety, 'Youkihi', and the concentration of the lowest variety, 'GreenStar'. Additionally, the cadmium concentration fluctuated with harvest date. There was not a significant correlation between cadmium concentration and each essential micro-elements, manganese, copper, zinc and molybdenum, concentration in okura fruits.}, pages = {1--5}, title = {鹿児島大学農学部附属農場で栽培されたオクラ11品種の果実中カドミウム濃度}, volume = {39}, year = {2018}, yomi = {アカギ, イサオ and ハラダ, タツウミ and チシャキ, ナオヤ} }