@article{oai:ir.kagoshima-u.ac.jp:00007954, author = {日高, 哲志}, journal = {南太平洋海域調査研究報告=Occasional papers}, month = {2016-10-28}, note = {パパイヤ (Carica papaya L.)の成熟果実の凍結乾燥を試みた。また,凍結乾燥した果 肉を用いて,パンやケーキなど,種々の食品の生産を試みた。凍結乾燥では,果肉をす りつぶしたペーストよりも,果肉を切ったままのものがより早く乾燥し,また,大きく 切った果肉よりも小さく切った果肉で早く乾燥した。乾燥果肉の新鮮果肉に対する割合 は,品種「フレア」では12 ~ 14%,品種「石垣珊瑚」では,14.4%となった。乾燥し た果肉は粉末に加工し,種々の食品の製造を試みた。パンやゼリーなど,パパインによ るタンパク質分解が問題となるものでは,乾燥果肉粉末を加熱し,パパインを失活させ る必要があったが,得られた製品は十分に商品性が高く,パパイヤだけでなく,マンゴー など他の果実においても,乾燥果肉粉末の利用は効果的と思われた。凍結乾燥は現在の ところコストが高いが,もし,熱帯果樹類の乾燥果肉粉末が安価に製造できれば,地域 の農業だけでなく,地域の経済にも十分に寄与すると思われる。, Mature fruits of papaya (Carica papaya L.) were freeze-dried and used for various food products such as bread and confectionaries. It took shorter time for freeze-drying in cut fruits than pasted ones, as well as in small pieces than in large pieces. The final percentages of dried products were 12 - 14%( dry weight/ flesh weight) in cultivar ‘ Flare’ and 14. 4% in cultivar‘ Ishigaki Sango’. The dried products were ground into powder and examined for making various food products. Quality of the products was almost acceptable for the markets, however, papaya fruit powder should be treated with high temperature to deactivate the enzyme papain for some products such as jelly and bread. The dried papaya fruits as well as other fruits such as mango are promising to improve local economy in addition to local agricultural industries.}, pages = {65--71}, title = {パパイヤ果実の凍結乾燥とその利用}, volume = {52}, year = {} }