@article{oai:ir.kagoshima-u.ac.jp:00008046, author = {高瀬, 公三 and 直原, 良子 and 岩瀬, 夏代 and 山崎, 憲一 and 小尾, 岳士}, journal = {鹿兒島大學農學部學術報告=Bulletin of the Faculty of Agriculture, Kagoshima University}, month = {2016-10-28}, note = {蛋白質分解酵素処理がトリレオウイルス(ARV) の感染価上昇に及ぼす影響を検討した。トリプシン,キモトリプシンおよびディスパーゼで処理されたARVの感染価を, 鶏腎培養細胞で測定したところ, 約10~100倍の上昇が認められたが, パパイン, カルボキシラーゼおよびトロンビンでは観察されなかった。トリプシン処理による感染価上昇は用いた4株のARV全てで確認でき, この作用はトリプシンインヒビターによって阻止された。また, フィルター濾過試験の結果から, 感染価上昇は酵素作用によるウイルス粒子凝 集の解離によるものではないと考えられた。, The influence of six proteinases on the infectivity of avian reovirus (ARV) was investigated. Trypsin, chymotrypsin and dispase were effective in increasing the infectivity titer of ARV more than ten times when titrated into cultured chicken kidney cells. However, papain, carboxypeptidase and thrombin were not effective. The increase in the infectivity titer of ARV by trypsin treatment was prevented by adding a trypsin inhibitor. Based on a filtering test, we hypothesized that the increase in the infectivity titer of ARV by enzyme activities did not depended on the aggregation and dissociation of virions. Further investigation is needed to unlock this phenomenon.}, pages = {59--64}, title = {トリレオウイルスの蛋白質分解酵素処理による感染価上昇}, volume = {62}, year = {} }