@article{oai:ir.kagoshima-u.ac.jp:00009124, author = {小原, 裕子 and 秋山, 邦裕}, journal = {鹿兒島大學農學部學術報告=Bulletin of the Faculty of Agriculture, Kagoshima University}, month = {2016-10-28}, note = {現在、日本の農業は大きな曲がり角に立っている。加盟したばかりのTPPや、現時点では暗礁に乗り上げているWTOだが、いずれ締結されれば安い外国の農産物が大津波のように押し寄せるだろうし、半世紀以上にわたって行われてきた化学肥料・農薬の大量使用の慣行農業のため、農地は疲れ切っている。また、ここ数年、食をめぐる不祥事も相次いだ。そうした中、消費者の「安心・安全」な農産物への志向が大きな流れとなり、自ら家庭菜園や市民農園、又は遊休農地を借り受けるなどして「小さな農」を始める人たちが増えている。そのような人たちのため、自然農法の一つ、川口由一氏の提唱する「自然農」を学び、実践しようとしている人たちが集う自然農塾の調査を中心に行い、それを通して、自然農での農的生活の実態に迫り、その問題点を探った。その問題点を踏まえたうえで、自然農による農的生活が成り立つような方向性を考察した。, Present Japanese agriculture faces a historical turning point; its association with TPP and the problematic WHO. Conclusions of these treasures will results in a tremendous increase in imported agricultural products into the Japanese market. One of the more significant problems encountered in the import of agricultural products revolves around the issues of food safety. In these situations, consumers have constructed their own small farms by renting unused fields or renting small public farms, and have started to produce their own agricultural products utilizing safe methods. In this report, we investigated the functional groups of "Shizen-Nou" (Natural Farming) along with agricultural methods utilizing the natural processes proposed by Yoshikazu Kawaguchi. In addition, we then identified some of the problems of Shizen-Nou followed by a discussion of the future of fruitful agricultural life styles.}, pages = {15--25}, title = {自然農、その限界とこれからの方向性}, volume = {64}, year = {} }