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  1. 掲載誌一覧
  2. 南太平洋研究
  3. vol.32(2)
  1. 教育研究施設等・国際島嶼教育研究センター
  2. 国際島嶼教育研究センター・学術誌論文 (South Pacific Studies等)

The Regression of Marine Foods Consumption in Fiji : Changes 2002-03 to 2008-09

http://hdl.handle.net/10232/12949
http://hdl.handle.net/10232/12949
fe490087-65a7-4db0-a88a-50e206e75970
名前 / ファイル ライセンス アクション
AN10088628_v32_n2_p105-127.pdf AN10088628_v32_n2_p105-127.pdf (42.8 MB)
Item type 学術雑誌論文 / Journal Article(1)
公開日 2014-12-25
タイトル
タイトル The Regression of Marine Foods Consumption in Fiji : Changes 2002-03 to 2008-09
タイトル言語 en
著者 Narsey, Wadan Lal

× Narsey, Wadan Lal

WEKO 106660

en Narsey, Wadan Lal

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言語
言語 eng
キーワード
主題言語 en
主題Scheme Other
主題 canned fish
キーワード
主題言語 en
主題Scheme Other
主題 fish
キーワード
主題言語 en
主題Scheme Other
主題 food security
キーワード
主題言語 en
主題Scheme Other
主題 household income and expenditure survey
キーワード
主題言語 en
主題Scheme Other
主題 marine foods
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ journal article
アクセス権
アクセス権 open access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
要約
内容記述タイプ Other
内容記述 Fiji is a group of islands in the South Pacific. As with most developing countries, Fiji's patterns of
consumption are becoming globalized, with many nutritious local foods being replaced by modern processed
imported foods. This is accompanied by negative impacts on foreign exchange reserves, domestic employment and
incomes, and good nutrition.
This study examines Fiji's patterns of consumption of marine products and the current changes that may be
taking place, by analyzing the data from Fiji's Household Income and Expenditure Surveys for 2002-03 and
2008-09, the first such analysis in the Pacific using national HIES data.
The results indicate that marine food consumption is declining as a proportion of total food expenditure,
aggregate expenditure on local marine foods is declining in real terms, while that on canned fish (mostly imported)
is increasing. Expenditure per capita on fresh fin fish and other marine products comprising of invertebrates,
molluscs and seaweeds, is declining in real terms (both in urban and rural areas), while the proportion of the
population consuming marine products is declining amongst all ethnic groups. Urban consumption of other marine
products remains low, compared to that for rural Fijians.
While there is clearly scope for increasing the consumption of marine products for target groups, greater
attention needs to be paid to the packaging and presentation of marine products, while marketing infrastructure and
ice preservation must be enhanced. The universality of demand for prawns and kai (a freshwater shell fish),
amongst both locals and tourists, may suggest that these two products could receive greater attention for
aquaculture.
内容記述言語 en
収録雑誌名 ja : 南太平洋研究
en : South Pacific Study

巻 32, 号 2, p. 105-127, 発行日 2012-03-26
作成日
日付 2012-03-26
日付タイプ Issued
ISSN
収録物識別子タイプ PISSN
ISSN 09160752
NII書誌ID(雑誌)
収録物識別子タイプ NCID
NC ID AN10088628
出版タイプ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
NDC
主題Scheme NDC
主題 661
公開者・出版者
出版者 鹿児島大学
出版者言語 ja
公開者・出版者
出版者 Kagoshima University
出版者言語 en
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Ver.1 2023-07-25 12:52:51.790827
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