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  1. 掲載誌一覧
  2. 鹿児島大学水産学部紀要
  3. vol.21-1
  1. 水産学部
  2. 水産学部・紀要論文

魚肉中のアミンの生成に対する添加グルコースの抑制的影響

http://hdl.handle.net/10232/13755
http://hdl.handle.net/10232/13755
777ebfa3-b5c3-4881-a5a0-be4186b24c8f
名前 / ファイル ライセンス アクション
AN00040498_v21-1_p113-118.pdf AN00040498_v21-1_p113-118.pdf (591.1 kB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2012-05-10
タイトル
タイトル 魚肉中のアミンの生成に対する添加グルコースの抑制的影響
タイトル言語 ja
タイトル
タイトル Inhibitory Effect of Added Glucose on the Amine-Formation in Fish Muscle
タイトル言語 en
著者 太田, 冬雄

× 太田, 冬雄

WEKO 122369

ja 太田, 冬雄

en OTA, Fuyuo

Search repository
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
アクセス権
アクセス権 open access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
要約
内容記述タイプ Other
内容記述 The effect of added glucose on the formation of histamine and tyramine in fish muscle was ascertained. The cause of the difference between the glucose-effect on amine-formation in fish muscle-system and that in vitro system,wasinvestigated. 1) Admixture of glucose to the minced fish muscle was acceleratory for the formation of histamine and of tyramine due to its spoilage, while that to the muscle suspension inhibitory. Such was the case with muscle and its suspension which were sterilized and inoculated with the histamine-producing bacterium. 2) The inhibitory effect of glucose in the mince was abolished by the addition of water, but not by the increase of bacterial contamination. 3) The amounts of volatile, keto, and lactic acids produced in the spoiled muscle were larger in glucose-added muscle than in control, and the concentrations of those acids were higher in the minced muscle than in the suspension. 4) The presence of glucose or lactate in the muscle extract media was acceleratory for the activity of the bacterium, while that of acetate inhibitory. It may therefore be presumed, that the higher concentrations and the less diffusibility of glucose-metabolites, moreover the rise of osmosis due to glucose molecule resulted in the inhibitory effect of glucose on the amine-formation in the minced muscle.
内容記述言語 en
収録雑誌名 ja : 鹿児島大学水産学部紀要
en : Memoirs of Faculty of Fisheries Kagoshima University

巻 21, 号 1, p. 113-118, 発行日 1972-12-25
作成日
日付 1972-12-25
日付タイプ Issued
ISSN
収録物識別子タイプ PISSN
ISSN 0453087X
NII書誌ID(雑誌)
収録物識別子タイプ NCID
NC ID AN00040498
出版タイプ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
NDC
主題Scheme NDC
主題 660
公開者・出版者
出版者 鹿児島大学
出版者言語 ja
公開者・出版者
出版者 Kagoshima University
出版者言語 en
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Ver.1 2023-07-25 12:24:32.945031
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