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  1. 掲載誌一覧
  2. 鹿児島大学水産学部紀要
  3. vol.4
  1. 水産学部
  2. 水産学部・紀要論文

ゼラチンの比色定量

http://hdl.handle.net/10232/10701
http://hdl.handle.net/10232/10701
2a367238-22b1-4f0b-968c-9211fbc45e73
名前 / ファイル ライセンス アクション
無題12.pdf 無題12.pdf (675.1 kB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2015-07-01
タイトル
タイトル ゼラチンの比色定量
タイトル言語 ja
タイトル
タイトル Colorimetric Determination of Gelatine
タイトル言語 en
著者 越智, 通秋

× 越智, 通秋

WEKO 104428

ja 越智, 通秋

en OCHI, Michitoshi

Search repository
大城, 善太郎

× 大城, 善太郎

WEKO 104429

ja 大城, 善太郎

en OOSHIRO, Zentaro

Search repository
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
アクセス権
アクセス権 open access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
要約
内容記述タイプ Other
内容記述 Simplified method for colorimetric determination of gelatine in food and non-
food through the well-known Sakaguchi's reaction was investigated. The separation and determination of gelatine in the presence of large amount of other high molecular nitrogenous compound was achieved promptly by the following procedure : To 20cc. of test solution was added 5 cc of precipitant mixture ( 20% trichlo-racetic acid 1 : 25% Pb-acetate 1) , and 5 cc. of 15% potassium nitrate, and its solution was filtered after being allowed to stand for 5 minutes. Then, 5 cc. of 2N sulfuric acid was added to 15 cc. of the filtrate to remove Pb-, and it was filtered after 5 minutes. Five cc of the filtrate was transferred into 15 cc. centrifuge tube, and added 1 cc of 10% sodium ortho phosphate di H (NaH2PO4. 2H20) and 1 cc of 10% Na-tungstate to precipitate gelatine, the mixture was allowed to stand for 5 minutes, and then centrifuged for 5 minutes at 2000 R.P.M, and this supernatant liguid was siphoned off. The precipitate was washed 3 times with 5 cc. of N/5 sulfuric acid containing 5 % sodium chloride. The precipitate was dissolved in 6 cc of 5% sodium hydroxide, and was cooled in a ice-bath for 15 minutes. Then, 1 cc of ice-cold a-naphtol and 0.2 cc of ice-cold sodium hypobromite were added to the above solution. After 15 to 20 seconds, 1 cc of 40 % urea was added. The color developed almost immediately, but approximately 1 minute was required for maximum color development. The optical density of the solution against water was 'read at 500 mμ. The determination of gelatine in certain materials by this method was possible to be made in 40 to 60 minutes.
内容記述言語 en
収録雑誌名 ja : 鹿児島大学水産学部紀要
en : Memoirs of Faculty of Fisheries Kagoshima University

巻 4, p. 71-77, 発行日 1956-01-30
作成日
日付 1956-01-30
日付タイプ Issued
ISSN
収録物識別子タイプ PISSN
ISSN 0453087X
NII書誌ID(雑誌)
収録物識別子タイプ NCID
NC ID AN00040498
出版タイプ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
NDC
主題Scheme NDC
主題 660
NIIsubject
主題言語 ja
主題Scheme Other
主題 自然科学
公開者・出版者
出版者 鹿児島大学
出版者言語 ja
公開者・出版者
出版者 Kagoshima University
出版者言語 en
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Ver.1 2023-07-25 12:18:19.858265
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