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  1. 掲載誌一覧
  2. 鹿児島大学水産学部紀要
  3. vol.13
  1. 水産学部
  2. 水産学部・紀要論文

南九州産二三紅藻類の寒天原藻としての利用

http://hdl.handle.net/10232/14331
http://hdl.handle.net/10232/14331
41b2bc9d-cf19-4c30-bf33-80887e0e1901
名前 / ファイル ライセンス アクション
AN00040498_v13_p38-44.pdf AN00040498_v13_p38-44.pdf (1.8 MB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2015-06-24
タイトル
タイトル 南九州産二三紅藻類の寒天原藻としての利用
タイトル言語 ja
タイトル
タイトル On the Utility of Some Red Algae as Agar Source in the Southern Sea of Kyushu
タイトル言語 en
著者 太田, 冬雄

× 太田, 冬雄

WEKO 105308

ja 太田, 冬雄

en OHTA, Fuyuo

Search repository
田中, 剛

× 田中, 剛

WEKO 105309

ja 田中, 剛

en TANAKA, Takeshi

Search repository
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
アクセス権
アクセス権 open access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
要約
内容記述タイプ Other
内容記述 The utility, as agar source, of three species of red algae collected from the southern sea
of Kyushu, Gracilaria verrucosa (HUDS.) PAPENFUSS, Hypea charoides LAMOUROUX and Grateloupia okamurai YAMADA, was investigated with the application of alkali-treatment method.
From Gracilaria and Hypea pre-heated with alkali, agars having a considerably high gel-strength were prepared in ordinary yields.
The frond of Grateloupia disintegrated almost completely during pre-heating, the resultant solutions having only weak gelling capacity (Table
1). When Grateloupia was pressure-cooked with alkali under certain conditions, agar-product
could be prepared from its extract (Figs. 1 and 2).
Sulfate content of agar from the alkali-cooked Grateloupia was slightly less than that of
dried material (Table 3). This suggests that the effect of alkali-cooking might be brought
about by some other factors besides the decrease of sulfate content.
Gelation of the Grateloupia extract was enhanced by the presence of some salts (Fig.3).
Admixture of Grateloupia to Gelidium reduced the gel-strength of agar, leading to an increase
of its yield (Table 2).
内容記述言語 en
収録雑誌名 ja : 鹿児島大学水産学部紀要
en : Memoirs of Faculty of Fisheries Kagoshima University

巻 13, p. 38-44, 発行日 1964-12-10
作成日
日付 1964-12-10
日付タイプ Issued
ISSN
収録物識別子タイプ PISSN
ISSN 0453087X
NII書誌ID(雑誌)
収録物識別子タイプ NCID
NC ID AN00040498
出版タイプ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
NDC
主題Scheme NDC
主題 668
公開者・出版者
出版者 鹿児島大学
出版者言語 ja
公開者・出版者
出版者 Kagoshima University
出版者言語 en
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Ver.1 2023-07-25 12:21:29.876944
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