WEKO3
アイテム
各種カンキツにおける果汁中アスコルビン酸含量および抗酸化能
http://hdl.handle.net/10232/18904
http://hdl.handle.net/10232/189046b04b9f1-6513-48b9-8908-0b1fcc479aeb
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
---|---|---|
YAMAMOTO_Hort-Res-Japan_v8n3.pdf (409.3 kB)
|
|
Item type | 学術雑誌論文 / Journal Article(1) | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
公開日 | 2015-01-13 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | 各種カンキツにおける果汁中アスコルビン酸含量および抗酸化能 | |||||
言語 | ja | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | カクシュ カンキツ ニオケル カジュウ チュウ アスコルビンサン ガンリョウ オヨビ コウサンカ ノウ | |||||
言語 | ja-Kana | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | Ascorbic Acid Content and Antioxidant Activity of Juice in Various Citrus Accessions | |||||
言語 | en | |||||
著者 |
山本, 雅史
× 山本, 雅史× 古賀, 孝徳× 福田, 麻由子× 久保, 達也× 冨永, 茂人 |
|||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | DPPH radical scavenging activity | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | functional component | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | vitamin C | |||||
キーワード | ||||||
言語 | ja | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | ビタミンC | |||||
キーワード | ||||||
言語 | ja | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | DPPHラジカル消去能 | |||||
キーワード | ||||||
言語 | ja | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 機能性 | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | journal article | |||||
要約(Abstract) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | Specific and varietal differences of ascorbic acid (AsA) concentration and DPPH radical scavenging activity of citrus juice citrus were investigated. In 2006–2007, 41 species and/or cultivars (accessions) were used as materials. Their AsA concentrations ranged from 8.2 mg・100 mL^{−1} (Shiikuu) to 50.0 mg・100 mL^{−1} (‘Amakusa’); the average was 26.6 mg・100 mL^{−1}. Their DPPH radical scavenging activity ranged from 0.64 nmol-Trolox equivalent・μL^{−1} (Shiikuu) to 3.49 nmol (‘Amakusa’); the average was 1.96 nmol. There was a high positive correlation between AsA concentration and DPPH radical scavenging activity (r = 0.859 (significance at the 1% level)). Correlation coefficient between AsA concentration and DPPH radical scavenging activity of 2006–2007 and those of 2007–2008 were r = 0.843 (significance at the 1% level) and r = 0.951 (significance at the 1% level), respectively in juice of 13 accessions. Seasonal change in the AsA concentration in juice and DPPH radical scavenging activity using ten accessions was investigated in 2007–2008. AsA concentration of six accessions increased during fruit maturation, but that of three accessions was decreased. In particular, a remarkable increase of Keraji and decrease of Sakurajima komikan and ‘Nova’ was observed in their AsA concentration. DPPH radical scavenging activity was increased in general during fruit maturation, and the activity in January was higher than that in October in eight accessions. Increase of this activity was very rapid in Keraji and ‘Shiranui’. |
|||||
言語 | en | |||||
収録雑誌名 |
ja : 園芸学研究 巻 8, 号 3, p. 273-279, 発行日 2009 |
|||||
作成日 | ||||||
日付 | 2009-07-15 | |||||
日付タイプ | Issued | |||||
ISSN | ||||||
収録物識別子タイプ | PISSN | |||||
収録物識別子 | 13472658 | |||||
NII書誌ID(雑誌) | ||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||
収録物識別子 | AA11608561 | |||||
DOI | ||||||
関連タイプ | isIdenticalTo | |||||
識別子タイプ | DOI | |||||
関連識別子 | https://doi.org/10.2503/hrj.8.273 | |||||
権利 | ||||||
言語 | ja | |||||
権利情報 | 園芸学会 | |||||
出版タイプ | ||||||
出版タイプ | VoR | |||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 | |||||
NDC | ||||||
主題Scheme | NDC | |||||
主題 | 625 | |||||
公開者・出版者 | ||||||
出版者 | 園芸学会 | |||||
言語 | ja | |||||
関連(relation)(relationType設定なし) | ||||||
識別子タイプ | URI | |||||
関連識別子 | http://ci.nii.ac.jp/naid/10025928482 |