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  1. 掲載誌一覧
  2. 鹿児島大学水産学部紀要
  3. vol.3-1
  1. 水産学部
  2. 水産学部・紀要論文

海水より分離した寒天分解菌について

http://hdl.handle.net/10232/10657
http://hdl.handle.net/10232/10657
f6946853-b69e-4349-b2e4-d955596b28b7
名前 / ファイル ライセンス アクション
img018.pdf img018.pdf (3.4 MB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2015-07-02
タイトル
タイトル 海水より分離した寒天分解菌について
タイトル言語 ja
タイトル
タイトル Studies on the Agar-decomposing Bacteria Isolated from Sea-water
タイトル言語 en
著者 日高, 富男

× 日高, 富男

WEKO 105571

ja 日高, 富男

en HIDAKA, Tomio

Search repository
鮫島, 宗雄

× 鮫島, 宗雄

WEKO 105572

ja 鮫島, 宗雄

en SAMESIMA, Muneo

Search repository
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
アクセス権
アクセス権 open access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
要約
内容記述タイプ Other
内容記述 The authors isolated two strains of agar-decomposing bacteria from the surface of Porphyra tenera, and studied on the optimum conditions to the growth and agar-liquefying capacity of these bacteria, and the general properties of crude agar-decomposing enzyme prepared from the bacterial culture, was
also examined. And the following results were obtained. 1) The isolated bacteria Bact-5 and Bact-7 seemed to be a sort of Flavobac-
terium and Pseudomonas, respectively.
2) Agar-liquefying by these bacteria was accomplished utmostly under follwing
conditions,—at 25°-30°C; in the medium containing 3 of NaC1 and NaNO3 as nitrogen source; pH 5.8—'7.0. And the activity reached to the maximum state at about 113 hours. 3) The effects of pH value and temperature on the activity of the crude
agar-decomposing enzyme were studied by measuring the decreasing rate of relative viscosity of agar solution, and the most powerful activity was shown at pH 5.6 and 40°C. 4) Liquefaction of agar-agar by the crude enzyme reached to the state of
equilibrium between 3-.-5 hours from beginning of the action, but production
of reducing sugar was late for a long hours.
内容記述言語 en
収録雑誌名 ja : 鹿児島大学水産学部紀要
en : Memoirs of Faculty of Fisheries Kagoshima University

巻 3, 号 1, p. 158-164, 発行日 1953-11-01
作成日
日付 1953-11-01
日付タイプ Issued
ISSN
収録物識別子タイプ PISSN
ISSN 0453087X
NII書誌ID(雑誌)
収録物識別子タイプ NCID
NC ID AN00040498
出版タイプ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
NDC
主題Scheme NDC
主題 660
NIIsubject
主題言語 ja
主題Scheme Other
主題 自然科学
公開者・出版者
出版者 鹿児島大学
出版者言語 ja
公開者・出版者
出版者 Kagoshima University
出版者言語 en
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Ver.1 2023-07-25 12:17:18.172948
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