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  1. 理工学研究科
  2. 理工学研究科・科研費報告

発酵食品由来アレルギー抑制成分の分離と機能解析

http://hdl.handle.net/10232/24298
http://hdl.handle.net/10232/24298
f1016f2e-255b-4dc1-8fcb-d95dd16134ca
名前 / ファイル ライセンス アクション
23510259_橋本雅仁.pdf 23510259_橋本雅仁.pdf (379.3 kB)
Item type 研究報告書 / Research Paper(1)
公開日 2015-05-26
タイトル
タイトル 発酵食品由来アレルギー抑制成分の分離と機能解析
タイトルよみ
タイトルよみ ハッコウ ショクヒン ユライ アレルギー ヨクセイ セイブン ノ ブンリ ト キノウ カイセキ
別言語のタイトル
その他のタイトル Separation and functional analysis of allergy inhibitor in fermented foods
著者 橋本, 雅仁

× 橋本, 雅仁

WEKO 62293
NRID 1000030333537

橋本, 雅仁

Search repository
著者よみ
姓名 ハシモト, マサヒト
別言語の著者
姓名 HASHIMOTO, Masahito
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 アレルギー
キーワード
主題Scheme Other
主題 自然免疫
キーワード
主題Scheme Other
主題 発酵食品
キーワード
主題Scheme Other
主題 微生物
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_18ws
資源タイプ research report
要約(Abstract)
内容記述タイプ Other
内容記述 2011-2013年度科学研究費助成事業(基盤研究(C))研究成果報告書 課題番号:23510259 研究代表者:橋本雅仁(鹿児島大学・理工学研究科・准教授)
要約(Abstract)
内容記述タイプ Other
内容記述 近年、アレルギー患者が増加しており、社会的に問題となっている。この原因として、細菌成分への暴露機会の減少が影響するという「衛生仮説」が提唱されている。そこで、人為的に細菌成分に暴露させ免疫応答を制御することが考えられ、プロバイオティクス食品等に利用されている。しかし、その有効成分についての情報は少ない。そこで本研究ではアレルギー抑制効果が示されている発酵食品として乳発酵食品及び黒酢に注目して、その有効成分について検討した。本研究では、主にこれらの食品の発酵に関与する細菌である乳酸菌と酢酸菌をターゲットにして研究をすすめ、免疫系を調整する成分の分離、化学構造解析、アレルギー抑制機構を実施した。
要約(Abstract)
内容記述タイプ Other
内容記述 Recently, allergy patients are increasing in Japan and they are emerging as a social problem. According to the ""hygiene hypothesis"", decreasing bacterial exposure is responsible for the increasing allergic diseases. Since the hypothesis indicates artificial administration of bacterial componen is may modify immune system to decrease allergy, probiotic foods, which contain fermentation bacteria, are utilized for controlling allergic diseases. However, active components in the probiotic foods are scarcely clarified. In this study, we investigated to characterize active components in probiotic foods, such as fermented milk products and Japanese traditional black vinegar. We used lactic acid bacteria and acetic acid bacteria in the foods. We separated components for modifying immune system, determined their chemical structure, and analyzed their mechanisms to decease allergic diseases.
作成日
日付 2014-06-16
出版タイプ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
NDC
主題Scheme NDC
主題 493
公開者・出版者
出版者 鹿児島大学
公開者よみ
公開者よみ カゴシマ ダイガク
公開者別名
公開者別名 Kagoshima University
科研費番号
23510259
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Ver.1 2023-07-25 10:54:42.925360
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