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  1. 掲載誌一覧
  2. 鹿児島大学水産学部紀要
  3. vol.68
  1. 水産学部
  2. 水産学部・紀要論文

生鮮刺身の色変わり特性と官能評価

http://hdl.handle.net/10232/00030918
http://hdl.handle.net/10232/00030918
c7778877-2ed5-4800-a6da-a08522e6e4b3
名前 / ファイル ライセンス アクション
AN00040498_68_p1-7.pdf AN00040498_68_p1-7 (1.4 MB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2020-03-27
タイトル
タイトル 生鮮刺身の色変わり特性と官能評価
タイトル言語 ja
タイトル
タイトル The characteristics of color change and sensory evaluation in fresh sashimi
タイトル言語 en
著者 上西, 由翁

× 上西, 由翁

WEKO 134902

ja 上西, 由翁

en KAMINISHI, Yoshio

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田住, 瑶子

× 田住, 瑶子

WEKO 134903

ja 田住, 瑶子

en TAZUMI, Youko

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舟橋, 亞希

× 舟橋, 亞希

WEKO 134904

ja 舟橋, 亞希

en FUNAHASHI, Aki

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安樂, 和彦

× 安樂, 和彦

WEKO 134905

ja 安樂, 和彦

en ANRAKU, Kazuhiko

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言語
言語 jpn
キーワード
主題言語 en
主題Scheme Other
主題 myoglobin
キーワード
主題言語 en
主題Scheme Other
主題 L,a,b color system
キーワード
主題言語 en
主題Scheme Other
主題 colorimetric analysis
キーワード
主題言語 en
主題Scheme Other
主題 sensory evaluation
キーワード
主題言語 en
主題Scheme Other
主題 sashimi
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
要約
内容記述タイプ Other
内容記述 The characteristics of color change of fresh sashimi in ordinary meat of yellowfin tuna and skipjack tuna, and dark meat of yellowtail and amberjack were analyzed from colorimetric values at L,a,b. In storage at 4°C for 5 days, yellowfin and skipjack had a small hue change based on red color, and the color saturation was reduced. The change in color saturation was small for the dark meat of yellowtail and amberjack, and in contrast the hue turned brown with the increase of tan-1 (b / a). Spectral analysis of myoglobin at 540 nm and 577 nm, which are green and yellow absorption wavelengths, was performed by HPLC gel filtration. The color was evaluated for 28 yellowfin tuna in the Vietnamese market. When compared with the sensory evaluation of specialists and the analytical results of L,a,b, it was judged that the value of the product was evaluated by color saturation of red, not the brown discoloration with met-myoglobin, which is a general index.
内容記述言語 en
収録雑誌名 ja : 鹿児島大学水産学部紀要
en : Memoirs of Faculty of Fisheries Kagoshima University

巻 68, p. 1-7, 発行日 2019
作成日
日付 2019
日付タイプ Issued
ISSN
収録物識別子タイプ PISSN
ISSN 0453087X
NII書誌ID(雑誌)
収録物識別子タイプ NCID
NC ID AN00040498
出版タイプ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
NDC
主題Scheme NDC
主題 660
公開者・出版者
出版者 鹿児島大学
出版者言語 ja
公開者・出版者
出版者 Kagoshima University
出版者言語 en
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Ver.1 2023-07-25 13:45:29.679442
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