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  1. 掲載誌一覧
  2. 鹿児島大学水産学部紀要
  3. vol.72
  1. 水産学部
  2. 水産学部・紀要論文

水産物における酸化脂質のTBA 測定法の検討と官能評価との関連性

http://hdl.handle.net/10232/0002000336
http://hdl.handle.net/10232/0002000336
39cc4e63-1f33-429b-8a3e-84adb0139a72
名前 / ファイル ライセンス アクション
AN00040498_72_p15-22.pdf AN00040498_72_p15-22 (1.11 MB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2023-04-23
タイトル
タイトル 水産物における酸化脂質のTBA 測定法の検討と官能評価との関連性
タイトル言語 ja
タイトル
タイトル Relationship between TBA method and sensory evaluation of lipid oxidation in marine products
タイトル言語 en
著者 上西, 由翁

× 上西, 由翁

WEKO 12441
NRID 1000060347086

ja 上西, 由翁

en Kaminishi, Yoshio


Search repository
言語
言語 jpn
キーワード
主題言語 en
主題Scheme Other
主題 TBA
キーワード
主題言語 en
主題Scheme Other
主題 POV
キーワード
主題言語 en
主題Scheme Other
主題 COV
キーワード
主題言語 ja
主題Scheme Other
主題 脂質酸化
キーワード
主題言語 ja
主題Scheme Other
主題 臭い
キーワード
主題言語 ja
主題Scheme Other
主題 官能評価
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
アクセス権
アクセス権 open access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
要約
内容記述タイプ Other
内容記述 One of the factors related to quality deterioration of seafood is lipid oxidation. There are various analytical methods for measuring oxidized lipids, depending on the progress of oxidation. Their analysis are methods that involve extraction of lipids, such as peroxide value (POV) and carbonyl value (COV), and methods that directly utilize tissue homogenates, such as the TBA method. The convenient methods have been reported for the TBA method, and the detection results vary depending on the reaction conditions and other substances in addition to malonaldehyde. In this study, we analyzed TBA as a detection reagent in combination with acetic acid (weak acid reaction) or TCA-HCl (strong acid reaction), and examined the relationship with sensory evaluation.
 When we measured POV, COV, and two TBA methods using minced sardine meat as a sample, we found a correlation between POV and COV in the TBA-TCA reaction system. By improving TBA-TCA reaction system, we determined TBARS (2-thiobarbituric acid reactive substances) values by refrigerating several types of sashimi. In comparison with the sensory evaluation that involves the smell of lipid oxidation, there is no correlation between the absolute value of TBARS values and the sensory evaluation among fish species, but there is a strong correlation with both changes in the same sample. In lipid oxidation evaluation using TBA, we believe that it can be an available method for evaluating lipid deterioration because a homogenate can be used.
内容記述言語 en
収録雑誌名 ja : 鹿児島大学水産学部紀要
en : Memoirs of Faculty of Fisheries Kagoshima University

巻 72, p. 15-22, 発行日 2023
作成日
日付 2023
日付タイプ Issued
ISSN
収録物識別子タイプ PISSN
ISSN 0453087X
NII書誌ID(雑誌)
収録物識別子タイプ NCID
NC ID AN00040498
出版タイプ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
公開者・出版者
出版者 鹿児島大学
出版者言語 ja
公開者・出版者
出版者 Kagoshima University
出版者言語 en
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Ver.1 2024-05-23 05:04:52.309856
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