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  1. 掲載誌一覧
  2. 鹿児島大学水産学部紀要
  3. vol.72
  1. 水産学部
  2. 水産学部・紀要論文

生鮮刺身4種のMA貯蔵(脱酸素剤)における品質管理

http://hdl.handle.net/10232/0002000337
http://hdl.handle.net/10232/0002000337
0c978733-a9e6-4b66-a4b2-9a200f2f22a8
名前 / ファイル ライセンス アクション
AN00040498_72_p1-13.pdf AN00040498_72_p1-13 (3.30 MB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2023-04-23
タイトル
タイトル 生鮮刺身4種のMA貯蔵(脱酸素剤)における品質管理
タイトル言語 ja
タイトル
タイトル Quality control on four types of fresh sashimi under MA storage (deoxidizer)
タイトル言語 en
著者 上西, 由翁

× 上西, 由翁

WEKO 12441
NRID 1000060347086

ja 上西, 由翁

en Kaminishi, Yoshio


Search repository
言語
言語 jpn
キーワード
主題言語 en
主題Scheme Other
主題 MA storage
キーワード
主題言語 en
主題Scheme Other
主題 met myoglobin
キーワード
主題言語 en
主題Scheme Other
主題 K value
キーワード
主題言語 en
主題Scheme Other
主題 TBA value
キーワード
主題言語 en
主題Scheme Other
主題 viable bacteria
キーワード
主題言語 en
主題Scheme Other
主題 expiration date
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
アクセス権
アクセス権 open access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
要約
内容記述タイプ Other
内容記述 Raw fish food such as sashimi generally lose freshness and spoil quickly, therefore the quality control is important. In this study, we investigated the quality preservation effect of deoxidizer on four types of sashimi (cultured amberjack, bonito, cultured red sea bream and fresh Atlantic salmon) under MA storage. The quality of fresh sashimi was evaluated using the following items; K value, L,a,b color measurement of lean and dark muscle, lipid oxidation (TBARS), viable bacteria count, and sensory evaluation.
 The color tone of red-fleshed fish and blood meat due to the removal of oxygen was confirmed for its fading prevention effect using evaluation standards calculated from L, a, and b values. The number of viable bacteria was suppressed to 1/50–100 in deoxidized fractions (stored at 4℃ for 4–7 days) compared to controls. The K value did not change regardless of the presence or absence of oxygen. In terms of sensory evaluation and TBARS, odor changes were particularly suppressed by removing oxygen. Based on the effects of MA storage for each species of fish, quality control items for comprehensively setting expiration dates were determined for each species.
内容記述言語 en
収録雑誌名 ja : 鹿児島大学水産学部紀要
en : Memoirs of Faculty of Fisheries Kagoshima University

巻 72, p. 1-13, 発行日 2023
作成日
日付 2023
日付タイプ Issued
ISSN
収録物識別子タイプ PISSN
ISSN 0453087X
NII書誌ID(雑誌)
収録物識別子タイプ NCID
NC ID AN00040498
出版タイプ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
公開者・出版者
出版者 鹿児島大学
出版者言語 ja
公開者・出版者
出版者 Kagoshima University
出版者言語 en
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Ver.1 2024-05-23 05:04:48.336228
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