ログイン
言語:

WEKO3

  • トップ
  • ランキング
To
lat lon distance
To

Field does not validate



インデックスリンク

インデックスツリー

メールアドレスを入力してください。

WEKO

One fine body…

WEKO

One fine body…

アイテム

  1. 掲載誌一覧
  2. 鹿児島大学医学雑誌
  3. vol.76(1-3)
  1. 医歯学総合研究科
  2. 鹿児島大学医学会
  3. 鹿児島大学医学雑誌

鹿児島県の奄美群島と本土の一般集団における健康食品摂取と全死亡・がん罹患リスクに関する研究

http://hdl.handle.net/10232/0002001254
http://hdl.handle.net/10232/0002001254
60c35ad2-2e8d-451d-af2b-657b191266cd
名前 / ファイル ライセンス アクション
Med._J._Kagoshima_Univ_76_p11-21.pdf Med._J._Kagoshima_Univ_76_p11-21.pdf (651.5 KB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2025-07-07
タイトル
タイトル 鹿児島県の奄美群島と本土の一般集団における健康食品摂取と全死亡・がん罹患リスクに関する研究
タイトル言語 ja
タイトル
タイトル Health food intake and risk of overall death and cancer incidence in the general population of Amami Islands and mainland of Kagoshima, Japan
タイトル言語 en
著者 赤穗, 拓海

× 赤穗, 拓海

WEKO 144808

ja 赤穗, 拓海

en AKAHO, Takumi

Search repository
指宿, りえ

× 指宿, りえ

WEKO 127834

ja 指宿, りえ

en IBUSUKI, Rie

Search repository
安田, 友子

× 安田, 友子

WEKO 144812

ja 安田, 友子

en YASUDA, Tomoko

Search repository
宮本, 楓

× 宮本, 楓

WEKO 144815

ja 宮本, 楓

en MIYAMOTO, Kaede

Search repository
下敷領, 一平

× 下敷領, 一平

WEKO 139392

ja 下敷領, 一平

en SHIMOSHIKIRYO, Ippei

Search repository
西本, 大策

× 西本, 大策

WEKO 124558

ja 西本, 大策

en NISHIMOTO, Daisaku

Search repository
宮原, 広典

× 宮原, 広典

WEKO 144817

ja 宮原, 広典

en MIYAHARA, Hironori

Search repository
德重, 浩一

× 德重, 浩一

WEKO 48275

ja 德重, 浩一
徳重, 浩一

en TOKUSHIGE, Kouichi

Search repository
田ノ上, 史郎

× 田ノ上, 史郎

WEKO 56619

ja 田ノ上, 史郎

en TANOUE, Shiroh

Search repository
郡山, 千早

× 郡山, 千早

WEKO 116816

ja 郡山, 千早

en KORIYAMA, Chihaya

Search repository
嶽﨑, 俊郎

× 嶽﨑, 俊郎

WEKO 40105

ja 嶽﨑, 俊郎

en TAKEZAKI, Toshiro

Search repository
言語
言語 eng
キーワード
主題言語 en
主題Scheme Other
主題 health foods
キーワード
主題言語 en
主題Scheme Other
主題 death
キーワード
主題言語 en
主題Scheme Other
主題 cancer incidence
キーワード
主題言語 en
主題Scheme Other
主題 risk
キーワード
主題言語 en
主題Scheme Other
主題 cohort study
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
アクセス権
アクセス権 open access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
要約
内容記述タイプ Other
内容記述 OBJECTIVES: Various health foods have been introduced and marketed on television and the internet; however, evidence of their efficacy and effects is often limited to in vitro and in vivo studies. To examine the relationship between health food intake, overall death and cancer incidence risk, we conducted a cohort study on the general population of the Kagoshima Prefecture.
METHODS: We recruited 7561 eligible participants (3136 men and 4425 women) from the general populations of Amami islands and mainland Kagoshima Prefecture, Japan. We estimated the hazard ratios and 95% confidence intervals for overall death and cancer incidence using Cox proportional hazard models, adjusting for confounding variables, for the total and nine types of health foods (black vinegar, glucosamine, chlorella, Agaricus, royal jelly, green juice, garlic, blueberry, and turmeric).
RESULTS: Black vinegar was the most commonly consumed health food (2.3% in men and 2.6% in women). In the baseline cross-sectional study, positive associations were found between black vinegar and hypertension, garlic and glucose intolerance, and other health foods and dyslipidemia. However, in the prospective study, no significant association was observed between the intake of total and nine-specific health foods and overall deaths and cancer incidence, except for green juice, in which HR for cancer incidence was increased (2.84, 1.15–7.04).
CONCLUSIONS: Health foods commonly consumed by the general population of Kagoshima were not significantly associated with the risk of overall death and cancer incidence, except green juice intake. Further study is required to clarify the potential increased risk of cancer with green juice intake.
内容記述言語 en
要約
内容記述タイプ Other
内容記述 【背景と目的】様々な健康食品がテレビやインターネットで紹介され,販売されているが,それらの有効性と効果の証拠は,多くの場合,in vitroおよびin vivo研究に限定されている.本研究では,健康食品摂取と全死亡とがん罹患リスクとの関連を検索するため,鹿児島県の一般人口を対象としたコーホート研究を行った.
【方法】研究対象者は奄美群島と鹿児島県本土の一般集団7,561人(男性3,136人,女性4,425人)である.健康食品全体および9種類の健康食品(黒酢,グルコサミン,クロレラ,アガリクス,ローヤルゼリー,青汁,ニンニク,ブルーベリー,ターメリック)について,Cox比例ハザードモデルを用いて交絡変数を調整し,全死亡およびがん発生のハザード比(HR)と95%信頼区間を見積もった.
【結果】健康食品の中で,最も高頻度に摂取されていたのは黒酢であった(男性で2.3%,女性で2.6%).ベースライン時の横断的解析では,ニンニクと耐糖能異常との間に正の関連が見られた.しかし,前向き研究では,青汁摂取とがん罹患HR上昇(2.84,1.15-7.04)が認められた他には,健康食品全体および9種類それぞれの健康食品摂取と全死亡および,がん罹患との間に有意な関連は認められなかった.
【結論】鹿児島の一般集団が一般的に摂取している健康食品と全死亡およびがん罹患リスクとの間に有意な関連は,青汁摂取以外には認められなかった.青汁摂取に伴うがんリスク上昇の可能性に関しては,さらなる研究が必要である.
内容記述言語 ja
収録雑誌名 ja : 鹿児島大学医学雑誌
en : Medical journal of Kagoshima University

巻 76, p. 11-21, 発行日 2024-12
作成日
日付 2024-12
日付タイプ Issued
ISSN
収録物識別子タイプ PISSN
ISSN 03685063
NII書誌ID(雑誌)
収録物識別子タイプ NCID
NC ID AN00040104
出版タイプ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
公開者・出版者
出版者 鹿児島大学
出版者言語 ja
公開者・出版者
出版者 Kagoshima University
出版者言語 en
戻る
0
views
See details
Views

Versions

Ver.1 2025-07-07 07:15:55.842096
Show All versions

Share

Mendeley Twitter Facebook Print Addthis

Cite as

エクスポート

OAI-PMH
  • OAI-PMH JPCOAR 2.0
  • OAI-PMH JPCOAR 1.0
  • OAI-PMH DublinCore
  • OAI-PMH DDI
Other Formats
  • JSON
  • BIBTEX

Confirm


Powered by WEKO3


Powered by WEKO3