WEKO3
アイテム
琉球斜面漁場における数種漁獲物の筋肉特性について
http://hdl.handle.net/10232/13147
http://hdl.handle.net/10232/131476f905bba-5a66-4b76-aa29-28ec39570ae6
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
---|---|---|
AN00040498_v28_p65-72.pdf (564.1 kB)
|
|
Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
公開日 | 2012-05-02 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | Biochemical Studies on the Keeping Quality of Fish Muscle : Lowering of Freshness and Thermo-stability of Actomyosin ATPase Activity in the Dorsal Muscle of Various Fish from Ryuku Fishing Ground at Different Temperatures | |||||
タイトル言語 | en | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | 琉球斜面漁場における数種漁獲物の筋肉特性について | |||||
タイトル言語 | ja | |||||
著者 |
西元, 諄一
× 西元, 諄一× 御木, 英昌 |
|||||
言語 | ||||||
言語 | eng | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||
要約 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | The lowering of freshness of several fish from Ryuku fishing ground and the thermo-stabilities of their myofibrillar proteins (actomyosin) at different temperatures were studied. Freshness was measured by estimating K-values of the samples at 0°, 10°, 20° and 30°C, whereas thermo-stabilities of actomyosin at 25°, 30° and 35°C by way of liberated inorganic phosphate. Rate constants of freshness lowering and inactivation of AM-Ca^<2+>-ATPase activities were evaluated. Regardless of the species, the freshness lowering rate increased with temperature as expected. Among the samples, Hanafuedai gave the highest lowering rate. The thermo-stabilities of the AM-Ca^<2+>-ATPase activities of the samples varied with the species. The actomyosin of Kyusenfuedai and Kidai appeared to be more stable than Hanafuedai and Hamadai at 30°C. |
|||||
内容記述言語 | en | |||||
収録雑誌名 |
ja : 鹿児島大学水産学部紀要 en : Memoirs of Faculty of Fisheries Kagoshima University 巻 28, p. 65-72, 発行日 1979-12-25 |
|||||
作成日 | ||||||
日付 | 1979-12-25 | |||||
日付タイプ | Issued | |||||
ISSN | ||||||
収録物識別子タイプ | PISSN | |||||
ISSN | 0453087X | |||||
NII書誌ID(雑誌) | ||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||
NC ID | AN00040498 | |||||
出版タイプ | ||||||
出版タイプ | VoR | |||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 | |||||
NDC | ||||||
主題Scheme | NDC | |||||
主題 | 660 | |||||
公開者・出版者 | ||||||
出版者 | 鹿児島大学 | |||||
出版者言語 | ja | |||||
公開者・出版者 | ||||||
出版者 | Kagoshima University | |||||
出版者言語 | en |