WEKO3
アイテム
レオロジーおよび生化学的特性値からみたティラピア魚肉における死後硬直の評価
http://hdl.handle.net/10232/688
http://hdl.handle.net/10232/6881a44ea2c-9353-4eee-b426-222c0aaf8b8e
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
---|---|---|
KJ00004175520.pdf (392.0 kB)
|
|
Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
公開日 | 2015-03-17 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | レオロジーおよび生化学的特性値からみたティラピア魚肉における死後硬直の評価 | |||||
タイトル言語 | ja | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | Evaluation of Rigor Mortis in Tilapia Muscle by Rheological and Biochemical Properties | |||||
タイトル言語 | en | |||||
著者 |
崎之原, 文子
× 崎之原, 文子× 進藤, 穣× 御木, 英昌 |
|||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
キーワード | ||||||
主題言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Fish muscle | |||||
キーワード | ||||||
主題言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Rigor mortis | |||||
キーワード | ||||||
主題言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Rheological properties | |||||
キーワード | ||||||
主題言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | ATP | |||||
キーワード | ||||||
主題言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | K value | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||
要約 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | This research was carried out to clarify the initial point of rigor mortis that plays an important role in the delay of rigor mortis in a fish muscle from physical and biochemical viewpoints. The Bitou's rigor index is used conventionally to evaluate the degree of rigor mortis in a fish body. But, this index did not necessarily agree with the rigor mortis in a fillet. The stress-relaxation test was applied to evaluate the rigor-mortis phenomenon in the fillet Theologically. On the other hand, K value, as biochemical freshness index, increased slowly in the muscle of fish which were killed immediately. Therefore, it was difficult to determine the accurate initial point of the rigor mortis. ATP (adenosine 5'-triphosphate) content of a fish muscle showed a sharp decrease at the initial point of rigor mortis. It was possible to judge the onset of rigor mortis from the speed change of ATP content. | |||||
内容記述言語 | en | |||||
収録雑誌名 |
ja : 鹿児島大学水産学部紀要 en : Memoirs of Faculty of Fisheries Kagoshima University 巻 47, p. 7-11, 発行日 1998-12-24 |
|||||
作成日 | ||||||
日付 | 1998-12-24 | |||||
日付タイプ | Issued | |||||
ISSN | ||||||
収録物識別子タイプ | PISSN | |||||
ISSN | 0453087X | |||||
NII書誌ID(雑誌) | ||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||
NC ID | AN00040498 | |||||
出版タイプ | ||||||
出版タイプ | VoR | |||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 | |||||
NDC | ||||||
主題Scheme | NDC | |||||
主題 | 660 | |||||
NIIsubject | ||||||
主題言語 | ja | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 自然科学 | |||||
公開者・出版者 | ||||||
出版者 | 鹿児島大学 | |||||
出版者言語 | ja | |||||
公開者・出版者 | ||||||
出版者 | Kagoshima University | |||||
出版者言語 | en |