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  1. 掲載誌一覧
  2. 鹿児島大学水産学部紀要
  3. vol.33-1
  1. 水産学部
  2. 水産学部・紀要論文

筋形質タンパク質および尿素共存下(in vitro)におけるサメ肉ミオシンBの凍結変性

http://hdl.handle.net/10232/13310
http://hdl.handle.net/10232/13310
1839e8a3-1577-4f0e-9773-0bf443e43549
名前 / ファイル ライセンス アクション
AN00040498_v33-1_p123-131.pdf AN00040498_v33-1_p123-131.pdf (736.7 kB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2015-06-08
タイトル
タイトル 筋形質タンパク質および尿素共存下(in vitro)におけるサメ肉ミオシンBの凍結変性
タイトル言語 ja
タイトル
タイトル Effect of Sarcoplasmic Protein and Urea on the Freeze-Denaturation of the Shark Muscle Myosin B (in vitro)
タイトル言語 en
著者 西元, 諄一

× 西元, 諄一

WEKO 4734
NRID 1000030041693

ja 西元, 諄一

en NISHIMOTO, Jun-ichi

Search repository
林, 義晃

× 林, 義晃

WEKO 102397

ja 林, 義晃

en HAYASHI, Yoshiaki

Search repository
御木, 英昌

× 御木, 英昌

WEKO 4736
NRID 1000040041727

ja 御木, 英昌

en MIKI, Hidemasa

Search repository
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
アクセス権
アクセス権 open access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
要約
内容記述タイプ Other
内容記述 The freeze-denaturation of the shark muscle myosin B (MB) (in vitro) was examined under
the conditions in which sarcoplasmic protein (Sp-P) and / or urea existed. The results were
as follows.
(1) In the mixture system of MB:Sp-P at -20°C of storage, the ATPase activity of MB
was not affected by Sp-P, but the solubility of MB was controlled by Sp-P.
(2) In the mixture system of MB:Urea, the freeze-denaturation of MB was promoted very
much as urea content became higher. At the concentration of 3% (molality: 5mM) and 10%
(15 mM) urea in MB, the changes in the solubility and the ATPase activity were found to be
equal as that of control, respectively.
(3) In the mixture system of MB:Sp-P:Urea, when Sp-P content was 32% of MB which is
about equal as that of concentration in a living body, the degree of freeze-denaturation was
greater according as the urea content increased. However, when the urea content was 10% (15 mM) in the mixture system, the freeze-denaturation of MB indicated almost the same
change as that of control.
(4) From the above results, it can be concluded that the usual condition of leaching
treatment was suitable for the keeping quality of frozen Surimi made from shark muscles.
内容記述言語 en
要約
内容記述タイプ Other
内容記述 ホシザメ筋肉を用いてSp-Pおよび尿素,あるいはこれらが共存する状態(in vitro)でのMBの凍結・凍蔵における変性への影響を検討した。(1) MB-Sp-P混和系における-20°C貯蔵では,Sp-Pによる溶解性低下抑制作用を認めたが,MB-ATPase活性低下抑制は認められなかった。(2) MB-尿素混和系では,尿素濃度が高いほど変性は促進されたが,溶解性はMBに対する重量比3%(濃度 5mM)で,MB-ATPase活性は10%(濃度 15mM)において対照と同等の変化であった。(3) MB-Sp-P尿素混和系ではSp-PをMBに対し32%(生体内の割合にほぼ等しい)含む場合尿素濃度が高いほど変性は大きかったが,尿素10%(濃度 15mM)含有の混合系では対照とほとんど同じ程度の変化を示した。(4) 以上より,通常の晒処理条件はサメ冷凍すり身の品質保持上適当であると判断された。
内容記述言語 ja
収録雑誌名 ja : 鹿児島大学水産学部紀要
en : Memoirs of Faculty of Fisheries Kagoshima University

巻 33, 号 1, p. 123-131, 発行日 1984-12-25
作成日
日付 1984-12-25
日付タイプ Issued
ISSN
収録物識別子タイプ PISSN
ISSN 0453087X
NII書誌ID(雑誌)
収録物識別子タイプ NCID
NC ID AN00040498
出版タイプ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
NDC
主題Scheme NDC
主題 667
公開者・出版者
出版者 鹿児島大学
出版者言語 ja
公開者・出版者
出版者 Kagoshima University
出版者言語 en
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Ver.1 2023-07-25 12:34:43.372770
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