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  1. 掲載誌一覧
  2. 南海研紀要
  3. vol.5(1)
  1. 教育研究施設等・国際島嶼教育研究センター
  2. 南方海域研究センター
  3. 南方海域研究センター・紀要論文

東南アジアの市販澱粉(II) : インドネシアおよび台湾の"澱粉パール"について

http://hdl.handle.net/10232/15649
http://hdl.handle.net/10232/15649
2b4a8900-9d0e-43c9-93be-eb7a4472f8ec
名前 / ファイル ライセンス アクション
AN00181784_v5-1_p42-52.pdf AN00181784_v5-1_p42-52.pdf (3.8 MB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2015-06-09
タイトル
タイトル 東南アジアの市販澱粉(II) : インドネシアおよび台湾の"澱粉パール"について
タイトル言語 ja
タイトル
タイトル Starches on the Market in South-East Asia (II) : Some "Starch-pearls" in Indonesia and Formosa
タイトル言語 en
著者 藤本, 滋生

× 藤本, 滋生

WEKO 109873

ja 藤本, 滋生

en FUJIMOTO, Shigeo

Search repository
矢田, 智昭

× 矢田, 智昭

WEKO 109874

ja 矢田, 智昭

en YADA, Tomoaki

Search repository
菅沼, 俊彦

× 菅沼, 俊彦

WEKO 2838
NRID 1000090117515

ja 菅沼, 俊彦

en SUGANUMA, Toshihiko

Search repository
永浜, 伴紀

× 永浜, 伴紀

WEKO 109875

ja 永浜, 伴紀

en NAGAHAMA, Tomonori

Search repository
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
アクセス権
アクセス権 open access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
要約
内容記述タイプ Other
内容記述 All over the districts extending from South-east Asia to China, a kind of
processed starch food, the so-colled "starch-pearls", are distributed. These pearls
are coated by partly gelatinized-retrograded starch to hold their shapes of round
beads or dice, and are usually served as a jelly-like dessert.
In the present report, 8 kinds of the starch-pearls purchased on the markets
in Indonesia and Formosa were investigated.
They differ greatly from one another in avarage size (4-460mg) but all of
them swelled up about 8-10 times after boiling. The raw starch used were identified
to be cassava starch except of two Formosan products made of sweet potato starch
by a microscopic examination and spectra of iodine coloration. On X-ray
diffractograms, the proportion of damaged starch of the pearls was practically
estimated to range from 22 to 98%.
内容記述言語 en
要約
内容記述タイプ Other
内容記述 東南アジアから中国大陸にかけて,澱粉を粒状に固めた加工食品"澱粉パール"が分布している。これは熱湯でゆでて膨潤させ,甘いシロップをかけたりスープに入れたりして食べるものである。本稿では,インドネシアと台湾で市販されている8種の澱粉パールにつき,原料澱粉の同定,粒の硬度や膨潤度などの物性測定,成分分析,X線回析法による澱粉変性度の測定などを行い,わが国ではほとんど知られていないこの食品について考察を加えた。台湾産で生粉圓と称されるもの2点はサツマイモ澱粉製であり,その他はすべてキャッサバ澱粉製であった。粒の大きさは4~460mgまで広く分布し,ゆでた場合にはいずれも8~10倍程度に膨潤した。また造粒後に加熱して表面を糊化し乾燥したものが多く,澱粉の変性度として22~98%の数値がえられた。
内容記述言語 ja
収録雑誌名 ja : 南海研紀要
en : Memoirs of the Kagoshima University Research Center for the South Pacific

巻 5, 号 1, p. 42-52, 発行日 1984-10-20
作成日
日付 1984-10-20
日付タイプ Issued
ISSN
収録物識別子タイプ PISSN
ISSN 03895351
NII書誌ID(雑誌)
収録物識別子タイプ NCID
NC ID AN00181784
出版タイプ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
NDC
主題Scheme NDC
主題 588
公開者・出版者
出版者 鹿児島大学
出版者言語 ja
公開者・出版者
出版者 Kagoshima University
出版者言語 en
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Ver.1 2023-07-25 12:55:57.684775
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