WEKO3
アイテム
味覚の受容と味蕾細胞分化の分子メカニズム
http://hdl.handle.net/10232/402
http://hdl.handle.net/10232/40266d0790e-44c1-4489-b417-1fa6bc59aa87
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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KJ00004373822.pdf (2.5 MB)
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Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||||||
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公開日 | 2015-02-06 | |||||||||
タイトル | ||||||||||
タイトル | 味覚の受容と味蕾細胞分化の分子メカニズム | |||||||||
言語 | ja | |||||||||
タイトル | ||||||||||
タイトル | Molecular mechanisms of taste reception and taste cell differentiation | |||||||||
言語 | en | |||||||||
著者 |
三浦, 裕仁
× 三浦, 裕仁
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言語 | ||||||||||
言語 | jpn | |||||||||
キーワード | ||||||||||
言語 | en | |||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||
主題 | taste receptor | |||||||||
キーワード | ||||||||||
言語 | en | |||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||
主題 | taste bud | |||||||||
キーワード | ||||||||||
言語 | en | |||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||
主題 | cell differentiation | |||||||||
資源タイプ | ||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||
要約(Abstract) | ||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||
内容記述 | Recently, there has been significant advance in understanding of the molecular mechanisms of taste reception. Taste receptors for sweet, umami and bitter have been cloned, and studies on the ligand specificity and functional domain of the receptor have been performed by Ca^<2+> imaging in HEK293 cells in the past few years. However, the cellular basis for taste perception still remains elusive Taste receptors are specifically expressed in the taste buds that are distributed on the tongue and soft palate. In mammals, taste buds are maintained under the continuous cell renewal and the life span of taste bud cell is estimated about 10 days. Taste buds are trophically supported by taste nerve, and denervation causes the disappearance of taste buds in about 10 days. We have investigated on the molecular basis for the taste bud maintenance and the taste cell differentiation. In the first part of this review, recent progress in understanding the taste receptor functions is described. In the second part, the molecular mechanisms of taste bud maintenance are discussed mainly based on our recent studies. | |||||||||
言語 | en | |||||||||
収録雑誌名 |
ja : 鹿児島大学歯学部紀要 巻 26, p. 27-37, 発行日 2006-03-25 |
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作成日 | ||||||||||
日付 | 2006-03-25 | |||||||||
日付タイプ | Issued | |||||||||
ISSN | ||||||||||
収録物識別子タイプ | PISSN | |||||||||
収録物識別子 | 03897834 | |||||||||
NII書誌ID(雑誌) | ||||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||||
収録物識別子 | AN0035442X | |||||||||
出版タイプ | ||||||||||
出版タイプ | VoR | |||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 | |||||||||
NDC | ||||||||||
主題Scheme | NDC | |||||||||
主題 | 497 | |||||||||
NIIsubject | ||||||||||
言語 | ja | |||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||
主題 | 歯学 | |||||||||
公開者・出版者 | ||||||||||
出版者 | 鹿児島大学 | |||||||||
言語 | ja | |||||||||
公開者・出版者 | ||||||||||
出版者 | Kagoshima University | |||||||||
言語 | en |