WEKO3
アイテム
クルマエビにおけるエイコサペンタエン酸の成長および脂肪酸組成に及ぼす影響
http://hdl.handle.net/10232/13109
http://hdl.handle.net/10232/1310966924f84-7ba6-4d9b-b3ae-8a0b952c1a53
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||||||||||||||||||
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公開日 | 2012-05-02 | |||||||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||||||
タイトル言語 | en | |||||||||||||||||||||
タイトル | Effects of Eicosapentaenoic Acid on Growth and Fatty Acid Composition of the Prawn, Penaeus japonicus | |||||||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||||||
タイトル言語 | ja | |||||||||||||||||||||
タイトル | クルマエビにおけるエイコサペンタエン酸の成長および脂肪酸組成に及ぼす影響 | |||||||||||||||||||||
著者 |
金沢, 昭夫
× 金沢, 昭夫
× 手島, 新一
× 猿渡, 実
× 鹿山, 光
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言語 | ||||||||||||||||||||||
言語 | eng | |||||||||||||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||||||||||||
要約(Abstract) | ||||||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||||||||||||||
内容記述 | In the present study, the effects of eicosapentaenoic acid (20: 5ω3) on growth and fatty acid composition of the prawn, Penaeus japonicus, were investigated and compared with those of linoleic (18: 2ω6), linolenic (18: 3ω3), and docosahexaenoic (22: 6ω3) acids. Six groups of the prawns were maintained on the diets containing lipids as mentioned bellow: 1, 5% oleic acid (18: 1ω9) alone; 2, 4% 18: 1ω9+1% 18: 2ω6; 3, 4% 18: 1ω9+1% 18: 3ω3; 4, 4% 18: 1ω9+1% 20: 5ω3; 5, 4% 18: 1ω9+1% 22: 6ω3; 6, lipid free. The highest weight gain and survival rate were attained in the group of prawns fed the diet containing 4% 18: 1ω9+1% 20: 5ω3. The prawns receiving the diets with 18: 2ω6 or 18: 3ω3 revealed lower weight gains and survival rates than those receiving 20: 5ω3 or 22: 6ω3. The supplementation of either 1% 20: 5ω3 or 22: 6ω3 to the diet containing 4% 18: 1ω9 resulted in the increase of the proportion of ω3 fatty acids such as 20: 5ω3 and 22: 6ω3 in the body of prawns. These data suggest that 20: 5ω3 and/or 22: 6ω3 possess higher activity as essential fatty acids in the prawn, P.japonicus, than 18: 2ω6 and 18: 3ω3. |
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内容記述言語 | en | |||||||||||||||||||||
収録雑誌名 |
ja : 鹿児島大学水産学部紀要 en : Memoirs of Faculty of Fisheries Kagoshima University 巻 27, 号 1, p. 35-40, 発行日 1978-12-25 |
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作成日 | ||||||||||||||||||||||
日付 | 1978-12-25 | |||||||||||||||||||||
日付タイプ | Issued | |||||||||||||||||||||
ISSN | ||||||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | PISSN | |||||||||||||||||||||
ISSN | 0453087X | |||||||||||||||||||||
NII書誌ID(雑誌) | ||||||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||||||||||||||||
NC ID | AN00040498 | |||||||||||||||||||||
出版タイプ | ||||||||||||||||||||||
出版タイプ | VoR | |||||||||||||||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 | |||||||||||||||||||||
NDC | ||||||||||||||||||||||
主題Scheme | NDC | |||||||||||||||||||||
主題 | 660 | |||||||||||||||||||||
公開者・出版者 | ||||||||||||||||||||||
出版者言語 | ja | |||||||||||||||||||||
出版者 | 鹿児島大学 | |||||||||||||||||||||
公開者・出版者 | ||||||||||||||||||||||
出版者言語 | en | |||||||||||||||||||||
出版者 | Kagoshima University |