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  1. 掲載誌一覧
  2. 鹿児島大学水産学部紀要
  3. vol.27-1
  1. 水産学部
  2. 水産学部・紀要論文

クルマエビにおけるエイコサペンタエン酸の成長および脂肪酸組成に及ぼす影響

http://hdl.handle.net/10232/13109
http://hdl.handle.net/10232/13109
66924f84-7ba6-4d9b-b3ae-8a0b952c1a53
名前 / ファイル ライセンス アクション
AN00040498_v27-1_p35-40.pdf AN00040498_v27-1_p35-40.pdf (572.7 kB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2012-05-02
タイトル
タイトル Effects of Eicosapentaenoic Acid on Growth and Fatty Acid Composition of the Prawn, Penaeus japonicus
タイトル言語 en
タイトル
タイトル クルマエビにおけるエイコサペンタエン酸の成長および脂肪酸組成に及ぼす影響
タイトル言語 ja
著者 金沢, 昭夫

× 金沢, 昭夫

WEKO 100573

en KANAZAWA, Akio

ja 金沢, 昭夫

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手島, 新一

× 手島, 新一

WEKO 100574

en TESHIMA, Shin-ichi

ja 手島, 新一

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猿渡, 実

× 猿渡, 実

WEKO 100575

en ENDO, Minoru

ja 猿渡, 実

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鹿山, 光

× 鹿山, 光

WEKO 100576

en KAYAMA, Mitsu

ja 鹿山, 光

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言語
言語 eng
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
アクセス権
アクセス権 open access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
要約
内容記述タイプ Other
内容記述 In the present study, the effects of eicosapentaenoic acid (20: 5ω3) on growth and
fatty acid composition of the prawn, Penaeus japonicus, were investigated and compared with those of linoleic (18: 2ω6), linolenic (18: 3ω3), and docosahexaenoic (22: 6ω3) acids. Six groups of the prawns were maintained on the diets containing lipids
as mentioned bellow: 1, 5% oleic acid (18: 1ω9) alone; 2, 4% 18: 1ω9+1% 18: 2ω6; 3, 4% 18: 1ω9+1% 18: 3ω3; 4, 4% 18: 1ω9+1% 20: 5ω3; 5, 4% 18: 1ω9+1%
22: 6ω3; 6, lipid free.
The highest weight gain and survival rate were attained in the group of prawns
fed the diet containing 4% 18: 1ω9+1% 20: 5ω3. The prawns receiving the diets
with 18: 2ω6 or 18: 3ω3 revealed lower weight gains and survival rates than those
receiving 20: 5ω3 or 22: 6ω3. The supplementation of either 1% 20: 5ω3 or 22: 6ω3
to the diet containing 4% 18: 1ω9 resulted in the increase of the proportion of ω3
fatty acids such as 20: 5ω3 and 22: 6ω3 in the body of prawns. These data suggest
that 20: 5ω3 and/or 22: 6ω3 possess higher activity as essential fatty acids in the
prawn, P.japonicus, than 18: 2ω6 and 18: 3ω3.
内容記述言語 en
収録雑誌名 ja : 鹿児島大学水産学部紀要
en : Memoirs of Faculty of Fisheries Kagoshima University

巻 27, 号 1, p. 35-40, 発行日 1978-12-25
作成日
日付 1978-12-25
日付タイプ Issued
ISSN
収録物識別子タイプ PISSN
ISSN 0453087X
NII書誌ID(雑誌)
収録物識別子タイプ NCID
NC ID AN00040498
出版タイプ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
NDC
主題Scheme NDC
主題 660
公開者・出版者
出版者 鹿児島大学
出版者言語 ja
公開者・出版者
出版者 Kagoshima University
出版者言語 en
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Ver.1 2023-07-25 09:22:33.910852
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