WEKO3
アイテム
ラブ・ラブおよび巻貝のステロールおよび脂肪酸組成
http://hdl.handle.net/10232/13237
http://hdl.handle.net/10232/13237f474573e-270b-4db1-9d9b-b901991da0f9
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||||||||||||||
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公開日 | 2012-05-07 | |||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||
タイトル言語 | en | |||||||||||||||||
タイトル | Sterols and Fatty Acids of the Lab-lab and Snail from the Milkfish-Pond | |||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||
タイトル言語 | ja | |||||||||||||||||
タイトル | ラブ・ラブおよび巻貝のステロールおよび脂肪酸組成 | |||||||||||||||||
著者 |
手島, 新一
× 手島, 新一
× 金沢, 昭夫
× 多胡, 彰郎
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言語 | ||||||||||||||||||
言語 | eng | |||||||||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||||||||
要約(Abstract) | ||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||||||||||
内容記述 | The sterol and fatty acid compositions of the lab-lab and snail (family Ceritheidae) were analyzed in the interests of bio-ecological transport of dietary sterols and fish nutrition in the extensive fishpond. The floating lab-lab contained cholesterol (40.2% of total sterols), 24-methycholesterol (14.0%), 24-methylcholesta-5, 22-dienol (17.3%), 24-ethylcholesterol (7.2%), and 24-ethylcholesta-5, 22-dienol (9.7%) as the major sterols. In the adhering lab-lab, 24-E-ethylidenecholesterol (13.3%) was the prominent sterol in addition to the above-mentioned five sterols. The snail contained cholesterol (54.9%), cholest-7-enol (5.9%), 24-methylcholesterol (12.6%), 24-ethylcholesterol (3.9%), cholesta-5, 22-dienol (6.7%), 24-methylcholesta-5, 22-dienol (9.4%), cholesta-5, 24-dienol (6.0%), and small amount of 24-norcholesta-5, 22-dienol (0.5%). The fatty acid composition of floating lab-lab resembled that of adhering lab-lab. The two types of lab-lab contained palmitic (16:0) and palmitoleic (16:1) acids as the major fatty acids and substancial amounts of linoleic (18:2ω6, 3.6% and 6.1%) and linolenic (18:3ω3, 4.5%) acids. But, the lab-lab involved very low levels of eicosapentaenoic (20:3ω3) and docosahexaenoic (22:6ω3) acids. |
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内容記述言語 | en | |||||||||||||||||
収録雑誌名 |
ja : 鹿児島大学水産学部紀要 en : Memoirs of Faculty of Fisheries Kagoshima University 巻 30, p. 317-323, 発行日 1981-12-25 |
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作成日 | ||||||||||||||||||
日付 | 1981-12-25 | |||||||||||||||||
日付タイプ | Issued | |||||||||||||||||
ISSN | ||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | PISSN | |||||||||||||||||
ISSN | 0453087X | |||||||||||||||||
NII書誌ID(雑誌) | ||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||||||||||||
NC ID | AN00040498 | |||||||||||||||||
出版タイプ | ||||||||||||||||||
出版タイプ | VoR | |||||||||||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 | |||||||||||||||||
NDC | ||||||||||||||||||
主題Scheme | NDC | |||||||||||||||||
主題 | 663 | |||||||||||||||||
公開者・出版者 | ||||||||||||||||||
出版者言語 | ja | |||||||||||||||||
出版者 | 鹿児島大学 | |||||||||||||||||
公開者・出版者 | ||||||||||||||||||
出版者言語 | en | |||||||||||||||||
出版者 | Kagoshima University |