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  1. 掲載誌一覧
  2. 鹿児島大学水産学部紀要
  3. vol.30
  1. 水産学部
  2. 水産学部・紀要論文

ラブ・ラブおよび巻貝のステロールおよび脂肪酸組成

http://hdl.handle.net/10232/13237
http://hdl.handle.net/10232/13237
f474573e-270b-4db1-9d9b-b901991da0f9
名前 / ファイル ライセンス アクション
AN00040498_v30_p317-323.pdf AN00040498_v30_p317-323.pdf (651.5 kB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2012-05-07
タイトル
タイトル Sterols and Fatty Acids of the Lab-lab and Snail from the Milkfish-Pond
タイトル言語 en
タイトル
タイトル ラブ・ラブおよび巻貝のステロールおよび脂肪酸組成
タイトル言語 ja
著者 手島, 新一

× 手島, 新一

WEKO 100662

en TESHIMA, Shin-ichi

ja 手島, 新一

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金沢, 昭夫

× 金沢, 昭夫

WEKO 100663

en KANAZAWA, Akio

ja 金沢, 昭夫

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多胡, 彰郎

× 多胡, 彰郎

WEKO 100664

en TAGO, Akio

ja 多胡, 彰郎

Search repository
言語
言語 eng
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
アクセス権
アクセス権 open access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
要約
内容記述タイプ Other
内容記述 The sterol and fatty acid compositions of the lab-lab and snail (family Ceritheidae) were
analyzed in the interests of bio-ecological transport of dietary sterols and fish nutrition in the
extensive fishpond.
The floating lab-lab contained cholesterol (40.2% of total sterols), 24-methycholesterol
(14.0%), 24-methylcholesta-5, 22-dienol (17.3%), 24-ethylcholesterol (7.2%), and 24-ethylcholesta-5, 22-dienol (9.7%) as the major sterols. In the adhering lab-lab, 24-E-ethylidenecholesterol
(13.3%) was the prominent sterol in addition to the above-mentioned
five sterols. The snail contained cholesterol (54.9%), cholest-7-enol (5.9%), 24-methylcholesterol
(12.6%), 24-ethylcholesterol (3.9%), cholesta-5, 22-dienol (6.7%), 24-methylcholesta-5,
22-dienol (9.4%), cholesta-5, 24-dienol (6.0%), and small amount of 24-norcholesta-5, 22-dienol
(0.5%).
The fatty acid composition of floating lab-lab resembled that of adhering lab-lab. The two
types of lab-lab contained palmitic (16:0) and palmitoleic (16:1) acids as the major fatty acids
and substancial amounts of linoleic (18:2ω6, 3.6% and 6.1%) and linolenic (18:3ω3, 4.5%)
acids. But, the lab-lab involved very low levels of eicosapentaenoic (20:3ω3) and docosahexaenoic
(22:6ω3) acids.
内容記述言語 en
収録雑誌名 ja : 鹿児島大学水産学部紀要
en : Memoirs of Faculty of Fisheries Kagoshima University

巻 30, p. 317-323, 発行日 1981-12-25
作成日
日付 1981-12-25
日付タイプ Issued
ISSN
収録物識別子タイプ PISSN
ISSN 0453087X
NII書誌ID(雑誌)
収録物識別子タイプ NCID
NC ID AN00040498
出版タイプ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
NDC
主題Scheme NDC
主題 663
公開者・出版者
出版者 鹿児島大学
出版者言語 ja
公開者・出版者
出版者 Kagoshima University
出版者言語 en
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Ver.1 2023-07-25 09:21:33.015707
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