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  1. 掲載誌一覧
  2. 鹿児島大学農学部演習林研究報告
  3. vol.37
  1. 農学部
  2. 鹿児島大学農学部附属演習林
  3. 鹿児島大学農学部演習林研究報告

食用きのこヌメリスギタケ栽培における培地詰め重と培養期間, 温湿度の影響

http://hdl.handle.net/10232/10267
http://hdl.handle.net/10232/10267
6219a727-ee6a-476d-83bd-dd95d9af1ad9
名前 / ファイル ライセンス アクション
14.pdf 14.pdf (370.0 kB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2015-01-07
タイトル
タイトル 食用きのこヌメリスギタケ栽培における培地詰め重と培養期間, 温湿度の影響
タイトル言語 ja
タイトル
タイトル Influence of the bottling weight of media, incubation period, temperature and humidity in Pholiota adiposa cultivation
タイトル言語 en
著者 金子, 周平

× 金子, 周平

WEKO 98499

ja 金子, 周平

en Kaneko, Shuhei

Search repository
言語
言語 jpn
キーワード
主題言語 ja
主題Scheme Other
主題 ヌメリスギタケ
キーワード
主題言語 ja
主題Scheme Other
主題 詰め重
キーワード
主題言語 ja
主題Scheme Other
主題 培養期間
キーワード
主題言語 ja
主題Scheme Other
主題 温湿度
キーワード
主題言語 ja
主題Scheme Other
主題 炭酸ガス濃度
キーワード
主題言語 ja
主題Scheme Other
主題 子実体収量
キーワード
主題言語 en
主題Scheme Other
主題 Pholiota adiposa
キーワード
主題言語 en
主題Scheme Other
主題 bottling weight
キーワード
主題言語 en
主題Scheme Other
主題 incubation period
キーワード
主題言語 en
主題Scheme Other
主題 temperature and moisture concentration
キーワード
主題言語 en
主題Scheme Other
主題 CO2 concentration
キーワード
主題言語 en
主題Scheme Other
主題 fruit body yield
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
アクセス権
アクセス権 open access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
要約
内容記述タイプ Other
内容記述 The cultivating conditions of Pholiota adiposa, a famous edible mushroom in Japan, on Sugi based substrate were investigated. In the study of bottling weight of media and incubation period, 460-500g/800m1 bottles with 8 weeks incubation period resulted in the maximum yield for the strain Fukuoka K-N with Nameko bottles. Yields in the first flush affected the whole yield. A bottling weight of 480g and 500g resulted in higher yields. In the bottling weight of 480g, yields were apparently lower than in the bottling weight of 500g except in the incubation period of 8 weeks. It took a longer incubation period to get maximum yields in the bottling weight of 500g in other strains. The CO2 concentrations in the pre-cultivating stage from P.adiposa growing mycellia were measured. It is considered that the optimum incubation period, i.e., treatment timing for fruiting, is when the CO2 concentration sinks to the bottom after rising to the top. This conclusion is almost same as other edible mushroom cultivations. The optimal temperature and moisture concentration were 14-16°C and over 95% RDH for fruit body yields and the proper traits of fruit bodies. It is considered that the optimal moisture concentration for P.adiposa fruit body yield is higher than other edible mushrooms.
内容記述言語 en
要約
内容記述タイプ Other
内容記述 食用きのこヌメリスギタケのスギ鋸屑を基本にした培地での人工栽培において, 栽培条件を検討した。栽培瓶に詰める培地の量と培養期間が収量に与える影響を検討したところ, 800mlナメコ瓶における「福岡K-N」の栽培では,460~500g詰め重でいずれも8週間培養が最も高い収量が得られた。そして, これらの場合において第1回発生の収量が全収量に大きく影響していた。詰め重別では, 480g,および500gが収量が高かった。480g詰めでは, 培養期間が8週より長くても短くても500g詰めに比べ顕著に収量が低くなった。他の品種では同じではなく, 500g詰めにおける最適培養期間は長期を要した。最適培養期間の指標とするために, 培養中の菌糸体の炭酸ガス排出量を測定した。最適培養期間, すなわち子実体発生処理の時期は, 炭酸ガス排出濃度が最高となった後減少して落ち込んだ時点であることが示唆された。このことは, 他の食用きのこ類とほぼ同様であった。子実体発生処理の温度湿度条件ついて検討した。収穫量が高く形質のバランスを考慮すると, 温度は14~16℃で,湿度は95%以上が適性であり, 適正な子実体形成には他の食用きのこと比較してやや高湿度を要すると考えられた。
内容記述言語 ja
収録雑誌名 ja : 鹿児島大学農学部演習林研究報告
en : Research bulletin of the Kagoshima University forests

巻 37, p. 105-113, 発行日 2010-03-01
作成日
日付 2010-03-01
日付タイプ Issued
ISSN
収録物識別子タイプ PISSN
ISSN 13449362
NII書誌ID(雑誌)
収録物識別子タイプ NCID
NC ID AN10592752
出版タイプ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
NDC
主題Scheme NDC
主題 474.85
公開者・出版者
出版者 鹿児島大学
出版者言語 ja
公開者・出版者
出版者 Kagoshima University
出版者言語 en
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Ver.1 2023-07-25 10:30:40.861149
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