WEKO3
アイテム
魚肉中水銀のシステインによる除去について
http://hdl.handle.net/10232/13274
http://hdl.handle.net/10232/1327499aefdfb-0525-4b10-9a82-7c9646f30e9d
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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AN00040498_v31_p273-278.pdf (448.9 kB)
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Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||
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公開日 | 2015-06-09 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | 魚肉中水銀のシステインによる除去について | |||||
タイトル言語 | ja | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | Reduction of Mercury with Cystein in Comminuted Fish Muscle | |||||
タイトル言語 | en | |||||
著者 |
太田, 冬雄
× 太田, 冬雄× 西元, 諄一× 御木, 英昌× 武林, 哲夫 |
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言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||
要約 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | A study was made to determine the effectiveness of cystein and side problems in reducing the mercury content of comminuted muscle of fish from Kagoshima Bay. (1) About 50% of the mercury content in raw muscle could be removed by extrating with 0.5% cystein solution (pH 5.0). About 70% of the mercury pre-cooked fish muscle could be removed by extracting with the solution (pH 1.4). However, loss of protein due to dissolving in the extract was appreciably large when raw muscle was treated with the cystein solution of low pH value. Thus the mercury in muscle may be reduced advantageously in case of cooked state of muscle. (2) Change due to ultrafiltering the extract in the concentration of protein and mercury in the extract proved the mercury to be without bonding with protein. (3) About 50-70% of protein in the extract was recovered by means of shifting pH value or adding hexametaphosphate. Only small amounts of mercury in the extract were distributed in the removed protein. |
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内容記述言語 | en | |||||
要約 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 鹿児島湾内で漁獲された高濃度の水銀を含む魚種筋肉を対象に,0.5%システイン液抽出法による水銀除去の効果とこの処理に伴う二,三の問題点を調べた。1) 細切生肉をpH5.07システイン液でブレンドすることにより肉中水銀の約50%が,また加熱細切肉をpH1.4の抽出液で処理することにより水銀の約70%が除去された。しかし,脱水銀処理液中に溶出するタンパク質の損失は,生肉が低pH液で処理された場合にかなり大きかった。ゆえに,脱水銀処理は加熱肉を対象とするのが有利と思われる。2) システイン処理液中タンパク質および水銀の限外ろ過による動態から,処理液中水銀が遊離形で存在することが推定された。3) 脱水銀処理液中のタンパク質の50~70%が,pH移動法またはヘキサメタ燐酸塩添加法によって回収された。また,システイン処理液からの回収タンパク質はほとんど水銀を含まなかった。 | |||||
内容記述言語 | ja | |||||
収録雑誌名 |
ja : 鹿児島大学水産学部紀要 en : Memoirs of Faculty of Fisheries Kagoshima University 巻 31, p. 273-278, 発行日 1982-12-25 |
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作成日 | ||||||
日付 | 1982-12-25 | |||||
日付タイプ | Issued | |||||
ISSN | ||||||
収録物識別子タイプ | PISSN | |||||
ISSN | 0453087X | |||||
NII書誌ID(雑誌) | ||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||
NC ID | AN00040498 | |||||
出版タイプ | ||||||
出版タイプ | VoR | |||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 | |||||
NDC | ||||||
主題Scheme | NDC | |||||
主題 | 663 | |||||
公開者・出版者 | ||||||
出版者 | 鹿児島大学 | |||||
出版者言語 | ja | |||||
公開者・出版者 | ||||||
出版者 | Kagoshima University | |||||
出版者言語 | en |