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アイテム
ブルーベリー(Vaccinium spp.)の品種間におけるアントシアニン組成および抗酸化能の解析
http://hdl.handle.net/10232/18001
http://hdl.handle.net/10232/1800104b5cd17-5326-441c-ba8e-e94c52110bb2
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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AN00040603_v63_p27-38.pdf (1.8 MB)
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Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||
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公開日 | 2014-11-14 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | ブルーベリー(Vaccinium spp.)の品種間におけるアントシアニン組成および抗酸化能の解析 | |||||
タイトル言語 | ja | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | Analysis of antioxidant capacity and anthocyanin composition among the cultivars of blueberry (Vaccinium spp.) | |||||
タイトル言語 | en | |||||
著者 |
入間, 順平
× 入間, 順平× 十合, 貴之× 坂尾, こず枝× 山本, 雅史× 福留, 弘康× 川口, 昭二× 冨永, 茂人× 侯, 徳興 |
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言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
キーワード | ||||||
主題言語 | ja | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | ブルーベリー | |||||
キーワード | ||||||
主題言語 | ja | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | アントシアニン | |||||
キーワード | ||||||
主題言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | HPLC | |||||
キーワード | ||||||
主題言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | DPPH | |||||
キーワード | ||||||
主題言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | ORAC | |||||
キーワード | ||||||
主題言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Blueberry | |||||
キーワード | ||||||
主題言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Anthocyanin | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||
アクセス権 | ||||||
アクセス権 | open access | |||||
アクセス権URI | http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 | |||||
要約 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | ブルーベリー(Vaccinium spp.)はアントシアニンを多く含み,機能性食品として注目されている。一方, アントシアニンの組成は品種問で異なると報告されている。本研究では機能性食品利用の視点で,鹿児島大 学農学部附属農場唐湊果樹園で栽培されている12品種のブルーベリーについて,溶媒のアントシアニン抽出 効率やポリフェノール含量,アントシアニン組成,抗酸化能(DPPH法,ORAC法)を検討した。その結 果,50%酢酸一50%エタノールは1%塩酸一99%メタノールとほぼ同等の高い効果を示した。品種間の比較で は,ポリフェノール含量,アントシアニン含量,抗酸化能などではジョージアジムが低い値となったが,他 の品種間に有意な差は見られなかった。また,ポリフェノール含量と抗酸化能の間には中位・高位の正の相 関が認められた。 |
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内容記述言語 | ja | |||||
要約 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | Blueberry (Vaccinium spp.) contains higher amounts of anthocyanins and is reported to be benefit to human health. On the other hand, there are differences on amounts and compositions of anthocyanins among the cultivars of blueberry, which concerns the functionality. In the present study, we first examined the extract-efficiency of the anthocyanins with the solvents available for food utilization, and then investigated anthocyanin compositions and antioxidant capacity (DPPH and ORAC) in 12 cultivars of blueberry cultivated in the Toso Orchard, Experimental Farm of the Faculty. The results revealed that the solvent consisting of 50% acetic acid - 50% ethanol showed the same extract efficiency as that with the solvent of 1% hydrochloric acid - 99% methanol, a classic solvent for anthocyanin extracts but not available for food utilization. There are no significant differences on the contents of polyphenols and anthocyanins„ and antioxidant capacity except Georgiagem blueberry showed the lower activity. Moreover, positive correlations of middle to high degree were observed between the polyphenol content and the antioxidant capacity. |
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内容記述言語 | en | |||||
収録雑誌名 |
ja : 鹿兒島大學農學部學術報告 en : Bulletin of the Faculty of Agriculture, Kagoshima University 巻 63, p. 27-38, 発行日 2013-03-29 |
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作成日 | ||||||
日付 | 2013-03-29 | |||||
日付タイプ | Issued | |||||
ISSN | ||||||
収録物識別子タイプ | PISSN | |||||
ISSN | 04530845 | |||||
NII書誌ID(雑誌) | ||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||
NC ID | AN00040603 | |||||
出版タイプ | ||||||
出版タイプ | VoR | |||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 | |||||
NDC | ||||||
主題Scheme | NDC | |||||
主題 | 625 | |||||
公開者・出版者 | ||||||
出版者 | 鹿児島大学 | |||||
出版者言語 | ja | |||||
公開者・出版者 | ||||||
出版者 | Kagoshima University | |||||
出版者言語 | en |