WEKO3
アイテム
奄美島豚の肉質評価に関する研究
http://hdl.handle.net/10232/00031009
http://hdl.handle.net/10232/0003100947d88fbf-1c0d-459f-be97-1eb09b15a46d
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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AN00040603_v70_p1-6 (526.0 kB)
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Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||
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公開日 | 2020-04-28 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | 奄美島豚の肉質評価に関する研究 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | Characteristics of Amami Island black pig meat | |||||
言語 | en | |||||
タイトルよみ | ||||||
その他のタイトル | アマミ シマブタ ノ ニクシツ ヒョウカ ニ カンスル ケンキュウ | |||||
著者 |
叶内, 宏明
× 叶内, 宏明× 山崎, 正夫× 鞍掛, 文× 木村, 郁夫× 大塚, 彰 |
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著者よみ | ||||||
識別子Scheme | WEKO | |||||
識別子 | 135555 | |||||
姓名 | カノウチ, ヒロアキ | |||||
著者よみ | ||||||
識別子Scheme | WEKO | |||||
識別子 | 135556 | |||||
姓名 | ヤマザキ, マサオ | |||||
著者よみ | ||||||
識別子Scheme | WEKO | |||||
識別子 | 135557 | |||||
姓名 | クラカケ, アヤ | |||||
著者よみ | ||||||
識別子Scheme | WEKO | |||||
識別子 | 135558 | |||||
姓名 | キムラ, イクオ | |||||
著者よみ | ||||||
識別子Scheme | WEKO | |||||
識別子 | 135559 | |||||
姓名 | オオツカ, アキラ | |||||
別言語の著者 | ||||||
識別子Scheme | WEKO | |||||
識別子 | 135560 | |||||
姓名 | KANOUCHI, Hiroaki | |||||
別言語の著者 | ||||||
識別子Scheme | WEKO | |||||
識別子 | 135561 | |||||
姓名 | YAMAZAKI, Masao | |||||
別言語の著者 | ||||||
識別子Scheme | WEKO | |||||
識別子 | 135562 | |||||
姓名 | KURAKAKE, Aya | |||||
別言語の著者 | ||||||
識別子Scheme | WEKO | |||||
識別子 | 135563 | |||||
姓名 | KIMURA, Ikuo | |||||
別言語の著者 | ||||||
識別子Scheme | WEKO | |||||
識別子 | 135564 | |||||
姓名 | OHTSUKA, Akira | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 脂肪酸組成 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | アミノ酸組成 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 物性 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | オレイン酸 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 熟成 | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Fatty acid composition | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Amino acids | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Physical property | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Oleic acid | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Aging | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||
要約(Abstract) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 奄美大島で飼育される固有の黒豚(島豚)と北米産LWD三元交雑種(北米産白豚)の食感に関わる物理的特性と味に関わるアミノ酸および脂肪酸組成を比較した。加熱した肉の破断応力は北米産白豚に比べて島豚で1.3倍高く,生肉の伸展率は島豚で有意に低かった。島豚は北米産白豚に比べて硬い肉であることが示された。肉の美味しさと正の相関を持つオレイン酸の割合が島豚で高い傾向にあり,島豚の美味しさとの関係が示唆された。一方,旨味に関係するグルタミン酸,甘味に関係するセリンおよびアラニン含量は島豚で有意に低いことから,島豚の味の濃さは北米産白豚よりも薄いことが示唆された。肉の硬さおよびアミノ酸含量に影響する因子として屠畜後の熟成が関係するが,島豚は熟成されることなく販売されており,肉の熟成の有無が今回の結果に影響していると考えられる。 | |||||
要約(Abstract) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | In the present study, we analyzed the meat quality of Amami island black pig (AB) and compared it with LWD three-way cross pig produced in North America (LWD). Meat quality was evaluated using physical characteristics, amino acid concentrations, and free fatty acids composition. The breaking strength of boiled meat of AB was 1.3 times higher than that of LWD. The stretchability of raw AB meat was significantly lower than that of raw LWD meat. The finllness of AB meat was higher than that of LWD meat. The concentration of oleic acid in AB meat was higher than that in LWD meat. The high oleic acid concentration may be related to the quality of AB meat, as it has a positive relationship with meat sensory quality. The high oleic acid concentration may be unique to AB meat. The concentrations of glutamic acid, serine, and alanine were significantly lower in AB meat than in LWD meat, and these amino acids are related to umami or sweetness. The concentrations of other free amino acids were also relatively lower in AB meat. The results can be attributed to the processing of AB meat, which was not subjected to the aging process. The high firmness of and low free amino acid concentrations in AB meat were related to the aging process. | |||||
収録雑誌名 |
鹿児島大学農学部学術報告 en : Bulletin of the Faculty of Agriculture, Kagoshima University 巻 70, p. 1-6, 発行日 2020-03-30 |
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ISSN | ||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||
収録物識別子 | 24321885 | |||||
NII書誌ID(雑誌) | ||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||
収録物識別子 | AN00040603 | |||||
出版タイプ | ||||||
出版タイプ | VoR | |||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 | |||||
NDC | ||||||
主題Scheme | NDC | |||||
主題 | 640 | |||||
公開者・出版者 | ||||||
出版者 | 鹿児島大学 | |||||
公開者よみ | ||||||
値 | カゴシマ ダイガク | |||||
公開者別名 | ||||||
値 | Kagoshima University |