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  1. 掲載誌一覧
  2. 南太平洋研究
  3. vol.41(1-2)
  1. 教育研究施設等・国際島嶼教育研究センター
  2. 国際島嶼教育研究センター・学術誌論文 (South Pacific Studies等)

The Beginning of Agriculture in the Ryukyu Archipelago

http://hdl.handle.net/10232/00032197
http://hdl.handle.net/10232/00032197
d421cb91-e43e-4ed6-81c1-721d76e650ab
名前 / ファイル ライセンス アクション
South South Pacific Studies 41(1-2) pp1-34 (10.4 MB)
Item type 学術雑誌論文 / Journal Article(1)
公開日 2023-01-19
タイトル
タイトル The Beginning of Agriculture in the Ryukyu Archipelago
タイトル言語 en
著者 Takamiya, Hiroto

× Takamiya, Hiroto

WEKO 141523

en Takamiya, Hiroto

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Nakamura, Naoko

× Nakamura, Naoko

WEKO 141524

en Nakamura, Naoko

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言語
言語 eng
キーワード
主題言語 en
主題Scheme Other
主題 agriculture
キーワード
主題言語 en
主題Scheme Other
主題 flotation
キーワード
主題言語 en
主題Scheme Other
主題 impression replica analysis
キーワード
主題言語 en
主題Scheme Other
主題 the Ryukyu archipelago
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ journal article
アクセス権
アクセス権 open access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
要約
内容記述タイプ Other
内容記述 The transition from hunting and gathering to agriculture has been one of the major concerns in archaeology, anthropology, and other related fields, since this transition in subsistence economy is almost invariably associated with tremendous cultural and societal changes. For example, in the case of mainland Japan, the introduction of wet rice agriculture during the 9th century BC (Miyamoto 2018, 2019) brought fundamental changes in every aspect of culture and society. this resulted in, for example, the beginning of hierarchical societies for the first time in Japan, eventually leading to the evolution of state societies.
 Archaeologists, anthropologists, and other researchers such as ethnographers and botanists have also paid considerable attention to the transition from hunting, gathering, and fishing to agriculture in the Ryukyu archipelago, located in the southernmost region of Japan. Three distinctive prehistoric cultures appeared in the archipelago during the Holocene epoch: Northern, Central, and Southern Ryukyu cultures. In Northern Ryukyu, written documents state that rice agriculture was practiced during the 7th century AD. In the Central and Southern Ryukyus, archaeological data recovered in the 1960s indicated that agriculture, involving rice, wheat, and barley, was practiced during the Gusuku period. While archaeological data suggest that agriculture began during the Gusuku period, various hypotheses proposed that it began before the Gusuku period. Recent applications of flotation and impression replica analyses have been used as evidence to estimate the timeframes when agriculture began on the archipelago. Based on the latest data, this paper discusses the beginning of agriculture in these three cultural regions.
内容記述言語 en
収録雑誌名 ja : 南太平洋研究
en : South Pacific Study

巻 41, 号 1-2, p. 1-34, 発行日 2021-03-22
作成日
日付 2021-03-22
日付タイプ Issued
ISSN
収録物識別子タイプ PISSN
ISSN 09160752
NII書誌ID(雑誌)
収録物識別子タイプ NCID
NC ID AN10088628
出版タイプ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
NDC
主題Scheme NDC
主題 610
公開者・出版者
出版者 鹿児島大学
出版者言語 ja
公開者・出版者
出版者 Kagoshima University
出版者言語 en
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Ver.1 2023-07-25 10:03:12.407350
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