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  1. 掲載誌一覧
  2. 鹿児島大学工学部研究報告
  3. vol.37
  1. 工学部
  2. 工学部・紀要論文

脂質・セルロース膜の味物質応答

http://hdl.handle.net/10232/12360
http://hdl.handle.net/10232/12360
e009dc82-072b-4d61-ae9d-ed9fc23900f8
名前 / ファイル ライセンス アクション
AN00040363_v37_p27-33.pdf AN00040363_v37_p27-33.pdf (854.7 kB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2015-04-30
タイトル
タイトル 脂質・セルロース膜の味物質応答
タイトル言語 ja
タイトル
タイトル Responses to Taste Substances of Lipid and Cellulose Membranes
タイトル言語 en
著者 林, 健司

× 林, 健司

ja 林, 健司

en HAYASHI, Kenshi

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脇田, 靖浩

× 脇田, 靖浩

ja 脇田, 靖浩

en WAKITA, Yasuhiro

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森山, 和明

× 森山, 和明

ja 森山, 和明

en MORIYAMA, Kazuaki

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言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
要約
内容記述タイプ Other
内容記述 Lipid and ion exchange cellulose were examined for transducer materials of a taste sensor. A biomembrane is a receptor of taste stimuli. The membrane was composed of lipid, protein and glycocalyx, so that lipid and cellulose materials were adopted in the present study. Present transducers can detect four out of five basic tastes,
except for sweet substances. It is noticable that ethanol can be detected with the lipid / cellulose membrane. Furthermore, transient responses of membrane potential can be easily measured in the cellulose contained membranes because of the hydrophilic surface of the membrane. With this membrane, the degree of saltiness can be quantified through waveform analyses of the responses.
内容記述言語 en
収録雑誌名 ja : 鹿児島大学工学部研究報告
en : The research reports of the Faculty of Engineering, Kagoshima University

巻 37, p. 27-33, 発行日 1995-09
作成日
日付 1995-09
日付タイプ Issued
ISSN
収録物識別子タイプ PISSN
ISSN 0451212X
NII書誌ID(雑誌)
収録物識別子タイプ NCID
NC ID AN00040363
出版タイプ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
NDC
主題Scheme NDC
主題 464
公開者・出版者
出版者 鹿児島大学
出版者言語 ja
公開者・出版者
出版者 Kagoshima University
出版者言語 en
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Ver.1 2023-07-25 09:42:27.061771
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