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  1. 掲載誌一覧
  2. 鹿兒島水産專門学校研究報告
  3. vol.1
  1. 水産学部
  2. 鹿児島水産専門学校
  3. 鹿児島水産専門学校研究報告

鞣製用鮫生皮の塩酸脱鱗に就いて

http://hdl.handle.net/10232/14214
http://hdl.handle.net/10232/14214
3801fae2-8bf4-4f58-b494-34c1466770ef
名前 / ファイル ライセンス アクション
AN00040090_v1_p94-98.pdf AN00040090_v1_p94-98.pdf (2.2 MB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2015-07-03
タイトル
タイトル 鞣製用鮫生皮の塩酸脱鱗に就いて
タイトル言語 ja
タイトル
タイトル Studies on the Hydrochloric acid-scaling of Shark Green Hide for Tanning
タイトル言語 en
著者 大城, 善太郎

× 大城, 善太郎

WEKO 106259

ja 大城, 善太郎

en OOSHIRO, Zentaro

Search repository
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
要約
内容記述タイプ Other
内容記述 It was ascertained that
1) the scaling of raw-hide was to be performed most effectively by being
added 5% NaCl, provided that the concentrations of hydrochloric acid were
1N~N/100
2) it was proved that in the effects and concentrations of NaCl closely related with the prevention of the acid-swelling of the raw hide, the acid swelling
was apt to decrease in proportion to the increment of the volume of added NaCl;
and as to the penetrating volume of NaCl, it showed a decreasing
tendency in proportion to the increment of the acid concentration.
3) it was perceived that about 1N solution should be applied most properly at the scaling of raw hide in the case of tannage, 4) it was noticed that the effect of dehydration of hide by NaCl was grea.
test when the hide quality maintained acid reaction, and this phenomenon
was considered to have not a little relation with the salt preserving method
of marine provisions.
内容記述言語 en
要約
内容記述タイプ Other
内容記述 1) 脱鱗に1N~N/100の塩酸を使用する場合には,これに5%量の食塩を添加すれば塩酸使用による生皮の膨化を防止し得る。
2) 生皮の酸膨化防止に及ぼす食塩の効果と食塩濃度及滲透量について実験の結果,添加食塩量の増大に伴い酸膨化は減少の傾向を示し,酸濃度の増大に伴い食塩の滲透量は減少の傾向を示した。
3) 鞣製用生皮の脱鱗に用いる塩酸濃度は1N前後の溶液が適当と考えられた。
4) 皮質の食塩に依る脱水効果は皮質の酸性状態に於いて著しいことが認められた。これは水産食品の塩蔵処理の場合にも関係ある事項である。
内容記述言語 ja
収録雑誌名 ja : 鹿児島水産専門学校研究報告

巻 1, p. 94-98, 発行日 1950-12-25
作成日
日付 1950-12-25
日付タイプ Issued
NII書誌ID(雑誌)
収録物識別子タイプ NCID
NC ID AN00040090
出版タイプ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
NDC
主題Scheme NDC
主題 668
公開者・出版者
出版者 鹿児島大学
出版者言語 ja
公開者・出版者
出版者 Kagoshima University
出版者言語 en
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Ver.1 2023-07-25 12:46:36.123177
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