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  1. 掲載誌一覧
  2. 南太平洋研究
  3. vol.34(2)
  1. 教育研究施設等・国際島嶼教育研究センター
  2. 国際島嶼教育研究センター・学術誌論文 (South Pacific Studies等)

Socio-economic factors that have influenced the decline of sago consumption in small islands: a case in Rural Maluku, Indonesia

http://hdl.handle.net/10232/20839
http://hdl.handle.net/10232/20839
881adeec-f014-4539-9b45-a53e3df651de
名前 / ファイル ライセンス アクション
AN10088628_v34_n2_p99-116.pdf AN10088628_v34_n2_p99-116.pdf (2.6 MB)
Item type 学術雑誌論文 / Journal Article(1)
公開日 2014-04-17
タイトル
タイトル Socio-economic factors that have influenced the decline of sago consumption in small islands: a case in Rural Maluku, Indonesia
タイトル言語 en
著者 Girsang, Wardis

× Girsang, Wardis

WEKO 106687

en Girsang, Wardis

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言語 eng
キーワード
主題言語 en
主題Scheme Other
主題 food security
キーワード
主題言語 en
主題Scheme Other
主題 household expenditure
キーワード
主題言語 en
主題Scheme Other
主題 local food
キーワード
主題言語 en
主題Scheme Other
主題 rice
キーワード
主題言語 en
主題Scheme Other
主題 Seram
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ journal article
要約
内容記述タイプ Other
内容記述 Even though the cost of rice tends to increase due to uncertain production, unpredictable climate
change, water shortage and limited productive rice land, around 95% of Indonesian people still depend on
rice as a staple food. In Maluku Province, there are around 52,000 ha of sago forest, and potentially able
to produce carbohydrate of more than 268 kg/capita/year for 1.55 million of the Maluku population. Sago
and other local foods were the main staple food for the local community. However, sago consumption has
decreased considerably whilst rice consumption has increased significantly in the last decade. The objectives
of this study were to identify the potential of sago production and socio-economic factors to influence the
decline of sago consumption. Data was collected from 75 farmer households in three sago villages by using
mix methods including interviews, field observation and focus group discussion. Research results show
that household expenditure for sago consumption was 5.4%, 2.4% and 0.8% in selected villages, whilst
rice consumption increased up to 15.8%, 20.8% and 38.6% respectively in the same villages. The decline
of sago consumption relates to national rice policies and the social and cultural perception of sago. This
suggests that a food security should be revitalized, otherwise dependency on imported rice will become a
threat to regional food security sustainability in the small islands of Maluku.
内容記述言語 en
収録雑誌名 ja : 南太平洋研究
en : South Pacific Study

巻 34, 号 2, p. 99-116, 発行日 2014-03-28
作成日
日付 2014-03-28
日付タイプ Issued
ISSN
収録物識別子タイプ PISSN
ISSN 09160752
NII書誌ID(雑誌)
収録物識別子タイプ NCID
NC ID AN10088628
出版タイプ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
NDC
主題Scheme NDC
主題 651
公開者・出版者
出版者 鹿児島大学
出版者言語 ja
公開者・出版者
出版者 Kagoshima University
出版者言語 en
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Ver.1 2023-07-25 12:53:16.078338
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