WEKO3
アイテム
老化に伴うラットの味覚嗜好性の変化
http://hdl.handle.net/10232/26722
http://hdl.handle.net/10232/26722a8927568-5429-4cf5-8985-e538be491af3
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
---|---|---|
35_p11-19.pdf (1.3 MB)
|
|
Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
公開日 | 2016-05-13 | |||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||
タイトル | 老化に伴うラットの味覚嗜好性の変化 | |||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||
タイトル | Changes of gustatory preference with age in the rat | |||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||
著者 |
原田, 秀逸
× 原田, 秀逸
× 三浦, 裕仁
|
|||||||||||||
言語 | ||||||||||||||
言語 | jpn | |||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||
主題 | taste | |||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||
主題 | aging | |||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||
主題 | umami | |||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||
主題 | neural information | |||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||
主題 | preference | |||||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||||
要約(Abstract) | ||||||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||||||
内容記述 | The effect of aging on taste were compared between the preference and neural responses from the greater superficial petrosal nerve (GSP) innervating the soft palate and the chorda tympani nerve (CT) innervating the fungiform papillae in the young (5-12 weeks) and aged (19-22 months) Sprague Dawley rat. A two-bottle preference test revealed that younger rats significantly preferred 0.001 M 5'-inosine monophosphate (IMP), 0.01 M mono sodium glutamate (MSG), and binary mixtures of 0.001 M IMP + 0.01 M MSG than deionized water. However, aged rats showed no significant preference to these umami solutions. Among the other four basic taste stimuli, there was no significant difference in preference between young and aged rats. Regardless of the age of the rat, neural responses from the GSP and CT produced robust integrated responses to all three umami solutions the same as used in the two-bottle test. These results indicate that the lack of preference to umami in aged rats is occurred in the central nervous system, suggesting that the loss of preference to umami taste in aged rats may be caused by homeostatic changes in the brain. | |||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||
収録雑誌名 |
ja : 鹿児島大学歯学部紀要 巻 35, p. 11-19, 発行日 2015-03-25 |
|||||||||||||
作成日 | ||||||||||||||
日付 | 2015-03-25 | |||||||||||||
日付タイプ | Issued | |||||||||||||
ISSN | ||||||||||||||
収録物識別子タイプ | PISSN | |||||||||||||
収録物識別子 | 03897834 | |||||||||||||
NII書誌ID(雑誌) | ||||||||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||||||||
収録物識別子 | AN0035442X | |||||||||||||
出版タイプ | ||||||||||||||
出版タイプ | VoR | |||||||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 | |||||||||||||
NDC | ||||||||||||||
主題Scheme | NDC | |||||||||||||
主題 | 491.377 | |||||||||||||
公開者・出版者 | ||||||||||||||
出版者 | 鹿児島大学 | |||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||
公開者・出版者 | ||||||||||||||
出版者 | Kagoshima University | |||||||||||||
言語 | en |