WEKO3
アイテム
シュモクザメ及びアブラザメの生態並びに成分に関する研究
http://hdl.handle.net/10232/14212
http://hdl.handle.net/10232/14212d84bbdb4-caa9-4f76-a81a-3615723a2ec8
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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AN00040090_v1_p54-78.pdf (12.9 MB)
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Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||
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公開日 | 2015-07-03 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | シュモクザメ及びアブラザメの生態並びに成分に関する研究 | |||||
タイトル言語 | ja | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | Oecological Studies and the Chemical Constituents of Shark, Hammerhead (Sphyrna zygaena) and Aburazame (Squalus Suckleyi) | |||||
タイトル言語 | en | |||||
著者 |
柏田, 研一
× 柏田, 研一 |
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言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||
要約 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | The writer investigated on the oecological variation of two kinds of Shark, Hammerhead and Aburazame, caught in the southern Sea of Korea, during the period from June to December. The results obtained were arranged in the tables. The following results were obtained by analysing the muscles and entrails of Shark with the estimation of the variation of the composition different in species and seasons. 1) In Hammerhead, total nitrogen in the muscle, stomach and bowels amounts to more than 16% of dry matter. Seasonal variation in components is unperceived, except in fat content. Liver contains great amount of fat and it increases gradually from spring to winter. 2) In Aburazame, fat is more abundant than in Hammerhead as a whole. The muscles of Aburazame contains more than 34% of fat; and the liver, more than 91% of dry matter, and it shows maximum content early in April. Vitamin A content in the liver of Shark was determined by colorimetric method. The results obtained were as follows. 1) In Hammerhead liver oil, vitamin A content, lies between 27 to 499 C.L.O.U. and shows maximum content in summer. Content of vitamin A and of fat in the liver varies inversely. 2) Aburazame liver oil containes 5.0-40.2 C.L.O.U. of vitamin A and seasonal variation is unnoticeable. But the amount of vitamin A in the liver oil has some relation with the size of fish; vitamin A content is abundant in large fishes than in small ones. |
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内容記述言語 | en | |||||
要約 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 1) 朝鮮海峡で捕獲されたシュモクザメとアブラザメについて生態調査と普通成分の定量を行った。 2) シュモクザメについては第1年度5月から12月までと,第2年度6月から12月までの期間に亘って生態調査を行い,各部,各器管の割合とその季節的変化を明らかにした。季節的変化の顕著に現われるのは肝臓で,秋から冬にかけて重量を増加する。 3) 普通成分を定量し次の事実を明らかにした。肉質部,胃腸は多量(乾物に対し16%以上)の窒素を含むが非蛋白窒素が比較的多い。肝臓は甚しく脂肪に富み(平均乾物の70%以上)その含量は春から冬に向うにつれて次第に増加する。明らかな季節的変化を示すのは此の肝臓に於ける含油量のみである。 4) アブラザメについては2月から5月までの期間に亘って生態調査を行ったが,此の期間内に於ては生態に明らかな季節的変化は見られなかった。 5) 成分を定量した結果,シュモクザメに比較し一様に脂肪含量が多いが,特に筋肉が甚だ脂肪に富み,その含量乾物中平均34%以上に達する。肝臓も乾物中平均91.72%の多量の脂肪を含有している。普通成分中季節的変化は脂肪含量に於てのみ見られ,肉質部,皮部,鰭,生殖腺,肝臓に於ては4月初旬頃最高値を示した。全窒素含量が多く,且つ非蛋白窒素に富むことはシュモクザメの場合と同様である。 6) シュモクザメ肝油のビタミンA含量は27-499C.L.O.U.で,春から次第に増加して夏季最高に達した後急に減少する。このビタミンA量は肝臓の含油量と逆の関係にある。 7) アブラザメ肝油のビタミンA含量は5.0-40.2C.L.O.U.であったが,10-20C.L.O.U.のものが最も多い。季節的変化は明かでないが,近接した時季のものでは魚体の大きいものの方がビタミンA濃度が高い。 |
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内容記述言語 | ja | |||||
収録雑誌名 |
ja : 鹿児島水産専門学校研究報告 巻 1, p. 54-78, 発行日 1950-12-25 |
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作成日 | ||||||
日付 | 1950-12-25 | |||||
日付タイプ | Issued | |||||
NII書誌ID(雑誌) | ||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||
NC ID | AN00040090 | |||||
出版タイプ | ||||||
出版タイプ | VoR | |||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 | |||||
NDC | ||||||
主題Scheme | NDC | |||||
主題 | 660 | |||||
公開者・出版者 | ||||||
出版者 | 鹿児島大学 | |||||
出版者言語 | ja | |||||
公開者・出版者 | ||||||
出版者 | Kagoshima University | |||||
出版者言語 | en |