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  1. 掲載誌一覧
  2. 鹿児島大学水産学部紀要
  3. vol.11-2
  1. 水産学部
  2. 水産学部・紀要論文

魚類の凍結貯蔵中におけるエキス窒素の変化

http://hdl.handle.net/10232/14341
http://hdl.handle.net/10232/14341
d0c38d1a-0464-4ee0-9b78-0283db4442d2
名前 / ファイル ライセンス アクション
AN00040498_v11n2_p152-157.pdf AN00040498_v11n2_p152-157.pdf (2.6 MB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2015-06-24
タイトル
タイトル 魚類の凍結貯蔵中におけるエキス窒素の変化
タイトル言語 ja
タイトル
タイトル Changes in the Amount of Nitrogenous Extractives in the Frozen-Fish Muscle during Storage
タイトル言語 en
著者 西元, 諄一

× 西元, 諄一

WEKO 4734
NRID 1000030041693

ja 西元, 諄一

en NISHIMOTO, Jun-ichi

Search repository
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
アクセス権
アクセス権 open access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
要約
内容記述タイプ Other
内容記述 Three kinds of fishes, mackerel, yellow-tail and bream were used as materials.
Whole fishes were frozen in a sharp-freezer and stored in a cold box at -10 and -20°C.
Aliquot samples were examined at varying times during six months' period of storage.
In general, the amount of mono- and di-amino fraction nitrogen and of total nitrogen in extracts from stored frozen fishes progressively decreased in early period
of storage, and became unchangeable after two or three months' storage. Mono- and
di-amino nitrogen, however showed scarcely any change in the amount during six
months' storage.
The extractive nitrogen in bream was less in amount than in mackerel or yellow-tail.
Extractive nitrogen content barely showed any variation with the change in the
storage temperatures.
It is suggested that the amino-nitrogen content does not necessarily show a close
relationship with the change of taste which occurs during the storage.
内容記述言語 en
要約
内容記述タイプ Other
内容記述 マサバ,ブリおよびアオダイを凍結後,-10°Cおよび-20°Cで貯蔵し,一定期間ごとにそのエキス中の各種窒素量を測定し,つぎの結果を得た。 1.全窒素,モノおよびジアミノ区全窒素量は概して貯蔵日数の経過にしたがって減少したが,2~3ヵ月貯蔵から平衡になった。 2.モノおよびジアミノ態窒素はほとんど変化しないかまたは減少し,ある期間後は平衡になった。 3.白身魚のアオダイでは,赤身魚のマサバ,ブリよりエキス全窒素および各区分全窒素量は少なく後者のほぼ1/2の値を示した。 4.貯蔵温度によるエキス中の各種窒素量の変化は,顕著な差がみられなかった。 5.凍結魚の食味とアミノ態窒素量とはかならずしも平行的関係にはないようであった。
内容記述言語 ja
収録雑誌名 ja : 鹿児島大学水産学部紀要
en : Memoirs of Faculty of Fisheries Kagoshima University

巻 11, 号 2, p. 152-157, 発行日 1962-12-25
作成日
日付 1962-12-25
日付タイプ Issued
ISSN
収録物識別子タイプ PISSN
ISSN 0453087X
NII書誌ID(雑誌)
収録物識別子タイプ NCID
NC ID AN00040498
出版タイプ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
NDC
主題Scheme NDC
主題 660
公開者・出版者
出版者 鹿児島大学
出版者言語 ja
公開者・出版者
出版者 Kagoshima University
出版者言語 en
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Ver.1 2023-07-25 12:20:41.230028
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