WEKO3
アイテム
鹿児島大学農学部附属農場で栽培されたオクラ11品種の果実中カドミウム濃度
http://hdl.handle.net/10232/00030999
http://hdl.handle.net/10232/000309993d0897e7-8246-480c-a9a9-9284e7414207
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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AN00040636_v39_p1-5 (758.1 kB)
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Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||
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公開日 | 2020-04-22 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | 鹿児島大学農学部附属農場で栽培されたオクラ11品種の果実中カドミウム濃度 | |||||
タイトル言語 | ja | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | Cadmium Concentration in the Fruits of Eleven Okura Varieties Cultivated at the Experimental Farm, Faculty of Agriculture, Kagoshima University. | |||||
タイトル言語 | en | |||||
著者 |
赤木, 功
× 赤木, 功× 原田, 竜海× 樗木, 直也 |
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言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
キーワード | ||||||
主題言語 | ja | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Codex基準 | |||||
キーワード | ||||||
主題言語 | ja | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | カドミウム濃度 | |||||
キーワード | ||||||
主題言語 | ja | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | オクラ (Abelmoschus esculentus) | |||||
キーワード | ||||||
主題言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Cadmium concentration | |||||
キーワード | ||||||
主題言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Codex guideline | |||||
キーワード | ||||||
主題言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Okura (Abelmoschus esculentus) | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||
要約 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 鹿児島大学農学部附属農場でオクラ11品種を栽培し,収穫された果実のカドミウム濃度を測定した. 供試したオクラ果実のカドミウム濃度は新鮮重当たり0.0218~0.0482 (中央値:0.0319) mg kg-1 FWの範囲にあった.これらの値は, コーデックスの国際基準をクリアするものであった. 果実中のカドミウム濃度は品種間で差が認められたが, 最も高かった品種(楊貴妃) と低かった品種(グリーンスター) との差は1.4倍程度であった. また, カドミウム濃度は収穫日によって変動が認められた.果実中のカドミウム濃度はマンガン, 銅, 亜鉛およびモリブデンのいずれの微量必須元素濃度とも有意な相関関係は認められなかった. | |||||
内容記述言語 | ja | |||||
要約 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | We cultivated eleven okura varieties at the experimental farm, faculty of agriculture, Kagoshima university, and analyzed cadmium concentration in the fruits of okura harvested there. The cadmium concentration ranged from O.0218 to O.0482 mg kg-1 'FW. The concentration levels below the Codex guideline of O.05 mg kg-1. A significant difference in the cadmium concentrations among the okura varieties was recognized. There was 1.4 times difference between the concentration of highest variety, 'Youkihi', and the concentration of the lowest variety, 'GreenStar'. Additionally, the cadmium concentration fluctuated with harvest date. There was not a significant correlation between cadmium concentration and each essential micro-elements, manganese, copper, zinc and molybdenum, concentration in okura fruits. | |||||
内容記述言語 | en | |||||
収録雑誌名 |
ja : 鹿児島大学農学部農場研究報告 en : Bulletin of the Experimental Farm Faculty of Agriculture,Kagoshima University 巻 39, p. 1-5, 発行日 2018-03-15 |
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作成日 | ||||||
日付 | 2018-03-15 | |||||
日付タイプ | Issued | |||||
ISSN | ||||||
収録物識別子タイプ | PISSN | |||||
ISSN | 03860132 | |||||
NII書誌ID(雑誌) | ||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||
NC ID | AN00040636 | |||||
出版タイプ | ||||||
出版タイプ | VoR | |||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 | |||||
NDC | ||||||
主題Scheme | NDC | |||||
主題 | 620 | |||||
公開者・出版者 | ||||||
出版者 | 鹿児島大学 | |||||
出版者言語 | ja | |||||
公開者・出版者 | ||||||
出版者 | Kagoshima University | |||||
出版者言語 | en |