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  1. 掲載誌一覧
  2. 鹿児島大学水産学部紀要
  3. vol.8
  1. 水産学部
  2. 水産学部・紀要論文

鰹肉の冷蔵保管中の変化 II : 組織切片の観察について

http://hdl.handle.net/10232/13463
http://hdl.handle.net/10232/13463
bdec53b5-699f-4e11-af18-c72a7ce7c281
名前 / ファイル ライセンス アクション
AN00040498_v8_p70-73.pdf AN00040498_v8_p70-73.pdf (8.3 MB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2015-06-24
タイトル
タイトル 鰹肉の冷蔵保管中の変化 II : 組織切片の観察について
タイトル言語 ja
タイトル
タイトル On the Storage of Frozen Whole-round Skip-jack II : Histological Study of the Frozen Skip-jack Muscle Tissue
タイトル言語 en
著者 西元, 諄一

× 西元, 諄一

WEKO 4734
NRID 1000030041693

ja 西元, 諄一

en NISHIMOTO, Jun-ichi

Search repository
田中, 和夫

× 田中, 和夫

WEKO 102716

ja 田中, 和夫

en TANAKA, Kazuo

Search repository
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
アクセス権
アクセス権 open access
アクセス権URI http://purl.org/coar/access_right/c_abf2
要約
内容記述タイプ Other
内容記述 In order to fix some conditions to keep the quality of frozen whole-round skip-jack
unchanged, a histological experiment was carried out.
The results obtained are as follows:
1) A little differences were observed between the tissue of the full-rigor type and
that of the post-rigor type in the three diffiicult states, fresh, frozen and defrosted.
In the frozen state the tissue of full-rigor type was somewhat superior to that of
post-rigor type, but after thawing the former was inferior to the latter, afrer the storage
term of 1 or 2 months.
2) The state of the fibre-muscle of frozen tissue after one month of its storage was
almost similar to that of the tissue observed immediately after freezing, and when they
were defrosted, the fibres of the tissue stored for 1 and 2 months were similar in appearance to those of the fresh state (normal).
3) The frozen tissue stored for more than 3 months considerably changed, and
that of above 6 months storage could not be restored to the normal state after thawing.
The extractability of myosin (actomyosin) of the fresh ones and protein-N value of the
drip decreased (as it was showed in previous paper) and intercellular splitting spreaded
and the fibres were deformed and their arragement was disorganized.
4) The authors suggested that frozen skip-jack muscle stored at -17°C could be
restored to the normal state when it was defrosted within 3 months after storage.
内容記述言語 en
要約
内容記述タイプ Other
内容記述 1) 総体的に鮮度の極めてよい硬直型,それより劣る非硬直型との間にはいずれがよいか判定は難しいが,冷蔵初期(1,2ヵ月)では,凍結中の繊維状態は硬直型が良好で,解凍後は非硬直型が良い様に思われる。2) 冷蔵保管期間1ヵ月目の筋肉繊維は凍結直後の正常なものと大差なく,解凍の場合0,1,2ヵ月のものは生鮮時と大同小異なることを認めた。3) 3ヵ月冷蔵保管のものから月の経過と共に異状が増加し,6ヵ月以上になると復元性が乏しく,前報でみた様にミオシン態窒素やドリップ中の蛋白にかなりはっきりした減少がみられまた繊維間隙は大きく,形は不整となり,配列は乱れ,筋衣の崩壊等もみられ甚だこのましくないものとなった。4) 凍結鰹肉は解凍して利用するものであるから,解凍した時生鮮時の状態に復帰することが望ましいが,この結果より-17°Cの冷蔵保管では3ヵ月目まではほぼ生鮮時の状態に戻るものと思われる。
内容記述言語 ja
収録雑誌名 ja : 鹿児島大学水産学部紀要
en : Memoirs of Faculty of Fisheries Kagoshima University

巻 8, p. 70-73, 発行日 1960-02-20
作成日
日付 1960-02-20
日付タイプ Issued
ISSN
収録物識別子タイプ PISSN
ISSN 0453087X
NII書誌ID(雑誌)
収録物識別子タイプ NCID
NC ID AN00040498
出版タイプ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
NDC
主題Scheme NDC
主題 660
公開者・出版者
出版者 鹿児島大学
出版者言語 ja
公開者・出版者
出版者 Kagoshima University
出版者言語 en
備考
備考言語 ja
備考 ※本文最終頁(p73)の後に写真8ページあり
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Ver.1 2023-07-25 12:20:09.098533
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